Příkladem jsou členové Riders Club Black Horses Slatiňany. Motorkáři, drsní chlapi na pohled, ale se srdcem na pravém místě. Jejich projekt Motorkáři pomáhají vznikl na jaře letošního roku. „Náš klub existuje už pět let a akce, které pořádáme, jsou poměrně známé a počet našich kamarádů roste. Uvědomili jsme si, že bychom mohli někomu potřebnému pomoci, a tak vznikl projekt Motorkáři pomáhají,“ vzpomíná na počátky prezident Riders Club Black Horses Slatiňany Miloslav Kubín.

Pro chlapy zasvěcené burácení motoru bylo velmi těžké pochopit, že kilogram umělohmotných víček, kterými se snaží lidé pomáhat postiženým dětem, se vykupuje za šest korun kilogram.

PŘEDÁNÍ ŠEKŮ
O uplynulém víkendu se vydali členové slatiňanského motorkářského klubu na poslední letošní vyjížďku, kterou spojili s předáním šeku vybraným dětem. Jízdy se zúčastnilo kolem sto třiceti motorek a po návratu se všichni shromáždili v soukromém klubu Jiřího Burkoně v Horce, který už tradičně hostí motorkáře výtečnými hamburgery. Poté předali šek Klárce Uchytilové, která onemocněla leukémií a její léčba si vyžaduje značné finanční prostředky. Dívka přijela společně s rodiči stejně jako malá Majdalenka Pivoňková. Ta se mohla pochlubit novým kočárkem, na jehož nákup motorkáři před měsícem přispěli částkou 40 tisíc korun.

„Sbírka Motorkáři pomáhají je legální, vlastníme veškerá potřebná povolení. Na každé naší akci, letos jsme jich měli pět, máme s sebou nášivky a samolepky, které jsme schopni distribuovat i poštou. Je vidět, že mezi motorkáři jsou lidi, kteří pochopili, že pomáhat se má. A ochotně dávají příspěvky, za což jim patří velký dík. Tímto projektem motorkáři dokazují, že nejsou ti, kteří jezdí na silnicích bez mozku a zabíjejí se. Jsou to lidi, kteří mají srdce na pravém místě,“ dodává Miloslav Kubín.

Autorem nápadu projektu Motorkáři pomáhají, je Jakub Vaško, který se stará o webové stránky i facebookový profil. „My sháníme peníze a na druhou stranu dostáváme spoustu pozitivní energie. Když vidíme Majdalenku, jak se na nás v novém a vysoce funkčním kočárku usmívá, víme, že to všechno má smysl,“ říká.

POMOHOU HAMBURGERY
V září otiskl Chrudimský deník článek o malé Markétce z Horky, která má těžké postižení mozku a jejíž rodině pomáhá nadace Dobrý anděl. V Horce shodou okolností žije i Jiří Burkoň, kterému noviny ukázala jeho maminka.

„Rozčilovala se, že stát dotuje darmožrouty a nedokáže pomoci rodině, která to potřebuje. Leželo mi to v hlavě čím dál víc a najednou mě to trklo – umím připravit super jídlo a mé akce mají ohlas. Mám spoustu přátel a známých, co mají srdce na pravém místě, kteří nás podpoří,“ vzpomíná na počáteční impuls Jiří, jehož hamburgery jsou vyhlášené až za hranicemi chrudimského okresu.

Myšlenka pomoci Markétce už dostala konkrétní rysy. Na hřišti u horeckého obecního úřadu se akce „Burgrujeme pro Markétku“ uskuteční v sobotu 21. října od 11 hodin a její součástí bude nejen příprava hromady hamburgerů, ale i drakiáda, soutěže pro děti a další program. „Výtěžek předáme Markétčiným rodičům na místě,“ dodává Jiří Burkoň.

Holčička krátce po narození prošla krvácením do mozku, které mělo za následek jeho těžké poškození. Následovala operace a diagnostika dětské mozkové obrny. Ta způsobuje, že má Markétka postiženou levou stranu těla. Postupem věku lékaři dívence diagostikovali další nemoci – epilepsii a zrakovou vadu.

Markétka potřebuje celodenní péči. Před třemi lety její mamince lékař v nemocnici doporučil, aby zažádala o pomoc nadaci Dobrý anděl. Od té doby jim dárci, Dobří andělé, pomáhají každý měsíc. „Z pravidelných příspěvků se nám podařilo naspořit na speciální elektrickou postel. A nyní šetříme na celkovou bezbariérovou úpravu koupelny, plánujeme rozšířit všechny dveře, aby mohla Markétka projet navozíčku. Za pomoc Dobrých andělů jsme velmi vděční. Bez nich by byla naše situace o mnoho horší. Děkujeme,“ vzkazuje Markétčina maminka Martina.

Sobotní Burgerování pro Markétku potěšilo celou rodinu, na sobotu se všichni těší. Jiří Burkoň věří, že bude počasí této benefiční akci přát, a s potěšením kvituje zájem lidí, ,kteří chtějí pomoci. O uplynulém víkendu ho dojal syn Jiřík, který rozdělal pokladničku. „Podal mně ruku, popřál a říká, tohle máte za Markétku,“ popsal krásný okamžik hrdý tatínek, kterému přejeme zdařilý průběh a vysokou návštěvnost sobotního Burgerování s Markétkou.

BĚH JEN TAK
Stalo se už tradicí, že se v Řestokách na podzim koná Běh jen tak. Benefiční akce spojená se soutěží o nejlepší guláš je určena pro všechny generace a pořádají ji nikoliv jednotlivci, ale obce Řestoky, Trojovice, Zájezdec a Přestavlky. Výtěžek byl tentokrát určen pro tělesně postiženou Klárkou Schinaglovou ze Smrčku na nákup elektrického vozíku. „Povedlo se, vybrali jsme celkem čtyřicet tisíc korun,“ sdělil potěšující zprávu místostarosta Řestok Martin Dian.

Jak v tomto článku zaznělo, výkupní cena umělohmotných víček je velice nízká. Nicméně když se jich nasbírá hodně, dokážou pomoci. Už dlouhá léta je jedním ze sběrných míst redakce Chrudimského deníku. Pravidelně k nám nosí víčka jednotlivci, školy, různé organizace a firmy. Příjemcem je Míša Tereska, který je od narození postižený mozkovou obrnou. Díky tomu, že lidé víčka sbírají, může tento statečný kluk absolvovat pravidelné léčení v lázních Klimkovice, které mu pomáhají. Míša statečně bojuje s postižením a my věříme, že aktivita hodných lidí bude i nadále pokračovat. Děkujeme, moc si toho vážíme!