Hrozí, že se střecha zřítí dřív, než se podaří sehnat peníze na opravu. A pak by škody šplhaly do milionů.

„Je to vidět i z náměstí, nejhorší je břidlicová střecha presbytáře. Konstrukce se sesouvá, dírami zatéká do zdiva, ze kterého už opadává omítka. I latě jsou prohnilé a hrozí propadnutím,“ řekl administrátor žumberecké farnosti Arnošt Vidourek.

Peníze na opravu stavby, která je poprvé připomínána v roce 1350 a které se přesto doposud nepodařilo dostat na seznam kulturních památek, shání těžko. Farnost proto oslovuje se žádostí o příspěvky i veřejnost. Církev peníze nemá a obec stačí přispívat pouze na nejnutnější opravy.
Jen první etapa rekonstrukce vyjde na 450 tisíc korun. První na řadě bude právě prohnilá střecha nad presbytářem. „Jenže finanční situace farnosti je těžká. Máme jen 150 tisíc, okolní obce přispějí několika desítkami tisíc a dotace od církve je nejistá,“ posteskl si Vidourek. A vyzval veřejnost, aby přispěla stejně, jako při opravách kostela v sousedních Bítovanech.

„Na opravu přispějeme, ale naše možnosti jsou omezené, neboť nyní hodně investujeme do oprav hradu, rekonstrukce náměstí a kulturního domu,“ dodala starostka Žumberka Yveta Ždímalová.

Kde přispět?

Lidé mohou na rekonstrukci střechy kostela přispět buď osobně v pokladničce kostela, nebo na účet farnosti 1143624309/0800. Připojte variabilní symbol 1111, který zaručí využití prostředků jen pro tuto investici.