„Vždy se snažíme najít řešení a dotyčnému vyjít vstříc, když třeba někdo pořádá svatbu nebo větší oslavu a podobně. Z každého uzavřeného úseku máme poměrně podrobné informace. Zatím je to ve fázi ověřování, ale několik takovýchto žádostí už evidujeme," říká pořadatel závodu Marek Šimík.

Podle jeho slov v letošním ročníku nepřibudou žádné novinky pro jezdce i diváky, ale plánují se vylepšení stávajících podmínek, aby byl závod pro obě strany bezpečnější. Přibude tak například více osob, které budou hlídat uzavřené úseky, kudy povedou rychlostní zkoušky, aby se na trať nepřimotal nikdo nepovolaný a neohrozil sebe i nic netušícího závodníka.

„Dříve jsme nechávali na uzavřených silnicích plánky, ale ty zůstávaly bez povšimnutí. Dnes už nestačí, že tam stojí jeden člověk. Zatímco vysvětluje objížďku jednomu řidiči, druhý má potřebu projet a nezajímá ho, že jede polovinou auta v příkopu a pořadateli málem přejel paty," poznamenává Marek Šimík.

Do letošní Rallye Železné hory se zatím přihlásilo na 40 závodníků. Jejich počet však patrně ještě poroste, neboť uzávěrka přihlášek je až 10. srpna. Podle Marka Šimíka totiž hodně jezdců z finančních i časových důvodů váhá a čeká na jistotu, že skutečně budou moci přijet.

I když jsou již nyní známé trasy, pořadatelé je zveřejní zhruba týden před závodem. Chtějí tak zabránit nepoctivým závodníkům, aby na nich trénovali mimo povolenou dobu a také těm řidičům, kteří by jezdce rallye chtěli napodobit a ohrožovali tím sebe i ostatní. O seznamovací jízdy však žádný závodník nepřijde.

„Mapku s uzavírkami rozneseme po jednotlivých obcí, dáme je na informační tabule i do obchodů, de se lidé často scházejí a informace si předávají. Chceme tak maximálně informovat i chataře, aby raději přijeli už v pátek," doplňuje Marek Šimík.

Povolení z CHKO

Krátká část rallye povede i po území Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Jeho správa proto zahájila správní řízení o povolení výjimky ze zákazu pořádání automobilové soutěže. Dotčené obce se mohly do středy vyjádřit k podkladům a rozhodnutí by mělo být známo už dnes.

„Přes CHKO vede jen velice krátká část závodu a ještě k tomu po běžných asfaltových komunikacích, kudy pravidelně jezdí auta. Nejede se po žádných lesních cestách a podobně. Správa CHKO Železné hory tento závod v minulosti nezakazovala. Přihlíželi jsme k tomu, že se v termínu rallye nedají předpokládat zásadní rušivé vlivy. V polovině srpna už je většina mláďat ptáků vyvedených z hnízda a podobně," vysvětluje ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR Vlastimil Peřina.

Diváci z okolí

Oslovení starostové jednotlivých obcí, kudy závodníci pojedou, se shodují, že většina tamních obyvatel rallye nezatracuje a naopak se na něj těší.

Třeba Bojanovem závodníci budou projíždět na další etapu, proto vedení obce požaduje jen dodržování předepsané rychlosti. „Pro nás je to zpestření, že se něco děje. Hasiči otevřou stánek s občerstvením, a vydělají si tak pár korun pro svůj spolek. S pořadateli jsme se dohodli k naší spokojenosti," říká starosta Liboměřic Petr Kos.

„Kolem 2. srpna svoláme radu, abychom projednali naše případné připomínky k trase závodu. Snažíme se pořadatelům vyjít vstříc a dát jim vědět, co nejdříve, aby měli čas změny zpracovat," dodává místostarostka Morašic Eva Jiráková.