Vesnice od vesnice, všude teď, kdy je sezona bálů v plném proudu, řeší stejný problém. Za uspořádání tomboly musí pořadatelé nově zaplatit 5000 korun správního poplatku a pak ještě odvést státu 20procentní daň z jejího výtěžku. Mnohde tak odvedou víc, než mají vůbec šanci vydělat.

„To je naprosto likvidační. Plesy jsou pro nás jediným způsobem, jak si vydělat na činnost, obec už nám nic nedává. Takový nesmysl poslanci vymysleli… Ale my na to kašleme, tombola bude, uděláme ji načerno. Už ji máme koupenou, přece to teď neodpískáme,“ zlobí se velitel jednoho malého sboru dobrovolných hasičů (SDH) na Pardubicku.

Z pochopitelných důvodů ho nejmenujeme. Za „nesplnění podmínek provozování tomboly“ by sboru hrozila až stopadesátitisícová pokuta.

Aby navíc povinností nebylo málo, pořadatel tomboly musí také na vyžádání doložit výpis z rejstříku trestů a jména členů komise, kteří budou hlídat, aby v ní nikdo nešvindloval.

„Má nás jako sbor finančně zlikvidovat zrušení tombol, nebo ta pokuta? To už vyjde nastejno. Stejný problém se týká i naší obecní zabijačky. Také nám ji chtějí zakázat. Ale co. Děláme ji každý rok a celá vesnice se na ni těší, budeme ji dělat i nadále,“ dodal velitel.

Otázkou skoro je, pro koho jsou poplatky větší ranou. Jestli pro pořadatele, nebo pro vesnický život celkově. Výdělek z tombol pomáhá zaplatit náklady na pořádání akcí, případný zůstatek chodí na podporu aktivit mládeže či sportu.

„Takhle úředníci zlikvidují celý občanský život na venkově, který je založen na společných akcích a zábavách,“ kroutí hlavou Josef Nitra z pražského ústředí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SHČMS), které sbory SDH zastřešuje.

Z tombol budou „soutěže o ceny“

Ministerští úředníci vzkazují myslivcům a dobrovolným hasičům, aby problém vyřešili po vzoru chytré horákyně: podobným způsobem, jakým se Rum před lety musel přejmenoval na Tuzemák.

Totiž přejmenovat „tombolu“ na „soutěž o ceny“. V tom případě by pořadatelé měli pouze ohlašovací povinnost, nikoliv povolovací. Podmínkou je, že losovat se nebude o lístky do tomboly, ale o samotné vstupenky.

„Beztak je na obcích polovina členů zastupitelstev dobrovolnými hasiči, obec by jim pak poplatek například formou příspěvku mohla vrátit,“ míní mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

S přejmenováním tomboly na soutěž o ceny je však spojena řada dalších předpisů. Hasiči proto čekají na doporučení jejich pražského ústředí. To o problému jednalo včera.

Bez tomboly tak možná bude i celorepublikový ples dobrovolných hasičů, který se 3. března uskuteční právě v našem regionu, v Náchodě.

„No, jít do tomboly načerno, to si troufnout nemůžu. Možná ji úplně zrušíme,“ řekl Jiří Orsák, šéf královéhradecké krajské organizace SHČMS.

Ministerstvo financí si je problému naštěstí vědomo a už předložilo do vlády návrh nového herního zákona. Podle něj by správním poplatkům a zdanění nepodléhaly tomboly, kde výhry nepřesáhnou sto tisíc korun.

Loterijní zákon dopadl i na zábavy

Stěžejní paragrafy v novele zákoně č. 202/1990 Sb. o loteriích a jiných podobných hrách

§ 6

Povolování loterií a tombol

(4) U tombol provozovaných při slavnostech a zábavách, při nichž výhry jsou dotovány převážně z věcných darů členů pořádající organizace, rozhodne výjimečně o podmínkách provozování tomboly příslušná obec podle vlastního uvážení a místních poměrů.

§ 48

(1) Pokutu do výše

a) 150 000 Kč uloží obec právnické osobě, která v jejím správním obvodu provozuje loterii, tombolu nebo výherní hrací přístroj bez povolení, které by byla oprávněna tato obec vydat, nebo je provozuje v rozporu s tímto zákonem, herním plánem nebo s podmínkami, které jí byly v povolení uloženy,

Stanovisko Ministerstva financí:

Kvůli změně sazebníku zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích (který byl změněn kvůli změně daňových zákonů) je nově stanoven za přijetí žádosti o vydání povolení k provozování loterie nebo jiné podobné hry správní poplatek ve výši 5000 korun.