„V burze filantropie mají investoři z řad podnikatelů a zástupců veřejné správy možnost ohodnotit vybrané projekty a přispět na jejich realizaci finančním či věcným darem nebo službou," uvedla ředitelka občanského sdružení Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová.

Hlasování a výběr

Pravidla jsou velmi jednoduchá. Do devátého května měly neziskové organizace z celého Chrudimska možnost do burzy filantropie přihlásit svůj projekt. Následně se uskutečnilo internetové hlasování, kde nejširší veřejnost vybírala jednu organizaci, jejíž záměr by měli dárci podpořit.

Po ukončení hlasování začala samotná burza, během které zástupci neziskových organizací své projekty představili. Na prezentaci měli přesně deset minut, aby zúčastnění dárce přesvědčili, že mají spolupracovat právě s nimi.

Dotazy a body

Zástupci komerčního sektoru měli možnost pokládat doplňující otázky. Na prezentujících většinou nenechali nit suchou. „Zástupců sdružení Šance pro tebe, kteří plánovali pořídit auto, se ptali, kolik cest najezdí, aby posoudili, jak bude vůz pro organizace efektivní," poznamenala Jana Machová.

„Měla jsem velkou trému. I když do toho člověk pokládá srdce, byla jsem velmi nervózní," připustila Ludmila Pavlišová, která prezentovala projekt Občanského sdružení Jana XXIII.

Každý investor měl k dispozici čtyři body, které po jednom uděloval svým projektům. Prostým součtem pak vzešlo několik pomyslných vítězů, jejichž projekty budou podpořeny.

V letošním ročníku chrudimské burzy filantropie se sešlo jedenáct projektů, z nichž nejúspěšnější byl záměr Záchranné stanice Pasíčka na vybudování nového výběhu s umělou hnízdní plochou pro trvale handicapované čápy. Dílčím cílem projektu je také rozšíření ekovýchovných programů a vytvoření ideálních podmínek pro umělé hnízdění, reprodukci a odchov zdravých čápů.

Tento projekt se umístil na první místě ve veřejné anketě, čímž si zajistil přímou podporu dárců. „Máme z toho ohromnou radost, hned začneme stavět. Máme tu teď hodně mláďat, takže to bylo velmi hektické. Na propagaci jsme tak moc nepracovali. Sedli jsme k tomu v pátek a jen přes víkend nám tam naskákala většina hlasů," pochvaloval si vedoucí záchranné stanice Pasíčka Josef Cach.

Čapí voliéru však vybrali také dárci během pondělní burzy. Tím si podporu investorů zajistil také projekt Občanského sdružení Jana XXIII. Počítače se nebojíme, který počítá s nákupem čtyř notebooků a dataprojektoru.

Divoké karty

„Projekt je zaměřený na seniory, bychom jim přiblížili moderní svět počítačů. I když budeme začínat s kurzy až v lednu, už nyní máme přes dvacet zájemců. „Je to pro ně také forma společenského setkání. Uskutečnily se už dva kurzy a pokaždé skončily tak, že se senioři začali scházet i soukromě," konstatovala jednatelka Občanského sdružení Jana XXIII. Ludmila Pavlišová.

„Je to především o té myšlence, jak oslovit případné sponzory, aby byla burza bohatá a něco přinesla. Na příště budeme muset vymyslet něco nového. Nyní tak máme přislíbený materiál a finanční podporu," dodala Ludmila Pavlišová.

Mateřské centrum Mama klub Chrudim se na burze potit nemuselo. Jejímu projektu byla přidělená takzvaná „divoká karta". „Funguje to tak, že si dárce vybere projekt a podpoří jej přímo, aniž by jej o tom musel někdo přesvědčovat. Na burze tak jenom předá šek," vysvětlila Jana Machová. Mama Klub Chrudim usiloval o stavební úpravy a malování prostorů centra. Investor, který si tento projekt vybral přislíbil místo peněz kompletní výmalbu.

„Nedostaneme přímo finance, ale investor k nám pošle malíře. Další část oprav, výměnu oken, realizuje město Chrudim. Projekt ale nebude hotový celý. To je záležitost dalšího fundrisingu, ale i tak máme velikou radost," doplnila koordinátorka mateřského centra Mama klub Chrudim Soňa Tomková.

Pondělní burza filantropie přinesla podporu také pro projekt nasavrckého sdružení Boii, a to na tradiční festival keltské kultury Lughnashad. Investoři si vybrali také sdružení Šance pro tebe a obecně prospěšnou společnost Rytmus Chrudim a jejich projekt Libor to dokáže.


LUKÁŠ VANÍČEK