Pětadevadesát procent smrtelných otrav má na svědomí muchomůrka zelená, která je často zaměňována za masák nebo žampion. Nejvíce jedu je obsaženo v lupenech na spodku klobouku (v jednom klobouku je smrtelná dávka pro jednu až dvě osoby). Jed není zničitelný ani varem, ani sušením.
K prvním příznakům otravy patří bolesti břicha, zvracení a průjmy, jež se objevují za šest až dvanáct hodin po konzumaci. Postižený příznaky většinou podcení, přičítá je špatné úpravě pokrmu. Trávící obtíže za několik hodin vymizejí a následuje období zdánlivého zlepšení.
Laika to uklidní, a v tom spočívá největší zrádnost jedu. Do jednoho až tří dnů se totiž rozvine jaterní a ledvinové selhání. Teprve pak se postižený dostává na nemocniční lůžko, tedy značně opožděně, kdy už je účinnost všech léčebných metod omezená. Abyste se vyhnuli tzv. nepravým otravám z hub, musíte sebrané plodnice správně skladovat a rychle a řádně zpracovat.
Co dělat, když je zle
Máte-li podezření, že jste snědli jedovatou houbu, snažte se okamžitě vyvolat zvracení buď podrážděním zadní strany hltanu a kořene jazyka prstem či lžící, nebo vypitím přesolené vody.
Průjem nepotlačujte, protože přispívá k odstranění neabsorbovaných jedů.
Odjeďte ihned do zdravotnického zařízení a vezměte s sebou zbytek nasbíraných hub. Usnadníte tím identifikaci jedu.