A co je dobrá zpráva, nejspíš poslední tropický týden letošního roku si děti budou moci pořádně užít u vody. Narozdíl od loňska hygienici v kraji doposud nikde nevyhlásili zákaz koupání kvůli sinicím, což je třeba u každoročně na konci prázdnin špinavé Seče až s podivem.

Voda tu sice nejčistší není ani letos, hygienici však varovali před zdejším koupáním pouze vnímavější jedince. „Po koupání doporučujeme se osprchovat. Zvýšený výskyt sinic se může v některých lokalitách pláží objevovat vlivem směru větru. Těmto místům je třeba se vyhýbat,“ uvedli hygienici.

Všude jinde je voda čistá,. dokonce i ve vloni otrávené Rosničce u Svitav.

K větší čistotě vody letos přispělo chladnější a hlavně vlhčí léto, než které panovalo vloni.

I na Seči, znečištěné sinicemi, je přitom stále vidět dva metry hluboko. Na tradičně čistých Pastvinách na Divoké Orlici je voda průhledná dokonce do 320 centimetrů.

Vhodné ke koupání jsou také všechny ostatní hygieniky sledované rybníky, písníky a další nádrže. Právě u rybníků je pouze nutno kvůli bahnitému dnu počítat s mírným zakalením vody, to však není zdravotně škodlivé.

Ilustrační foto
Dětské domovy mění v kraji za byty

Rosnička žije!

Dokonce i rybník Rosnička u Svitav, který se vloni změnil kvůli vedrům a suchu uprostřed léta v jedovatou stoku, v níž uhynuly všechny ryby, je po šesti letech na konci prázdnin stále vhodný ke koupání.

Vedle příznivějšího počasí k tomu přispěly i ozdravné kroky ze strany svitavské radnice. Na vodní ploše se objevily plovoucí zelené ostrůvky, byly zde vysazeny stulíky, voda je provzdušňována a čištění pomáhají i aplikované probiotické bakterie.

„Ozdravné procesy na Rosničce pokračují. Na rybníce se nyní nachází 23 plovoucích ostrůvků, což není konečný počet, a 160 sazenic stulíku, které se uchytily na hladině Rosničky. Dokonce byl vytvořen i jeden další ostrůvek, sloužící jako odpočívadlo pro vodní ptactvo,“ uvedl starosta Svitav David Šimek.

Za vše hovoří skutečnost, že i včera se na zdejší pláži vystřídalo několik desítek rodin. Na konci srpna se tak naposledy stalo v roce 2013, od té doby zde zpravidla už v červenci hygienici vždy vyhlašovali zákaz koupání.

Pardubický kraj je jeden z mála, kde hygienici letos zatím nikde nevyhlásili zákaz koupání. Ve zbytku země už tento osud letos postihl osm přírodních nádrží.

Teplota vody:
stav k pondělí 27. 8.

Seč 23,2 °C
Pastviny 21,9 °C
Rozkoš 23,1 °C

Zdroj: pla.cz

Jakost vody:
nejčistší voda:
nádrž Konopáč, písníky Mělice a Březhrad, nádrž Březina a rybník Rosnička, přehrada Pastviny, plovárna Vysoké mýto
skoro čistá voda:
Rybník Dlouhý a Hluboký
zhoršená kvalita vody:
přehrada Seč

Zdroj: KHS PK