Uvědomovali si, že osud dětí v zařízeních není jednoduchý a složitý zůstává i po jeho opuštění. Proto vznikla organizace, která těmto dětem pomáhá dodnes. A nejen jim.
Postupem let se pomoc rozšířila i na další, kteří se bez zájmu a pomoci jiných lidí neobejdou. V roce 1996 založili v Hrochově Týnci první Dům na půl cesty v České republice. V té době zcela chyběla následná péče o děti odcházející z dětských domovů po dosažení 18 let.

Vznikla tak ojedinělá služba, která nastavila model pro vznik dalších domů na půl cesty. První dům svého druhu stále plní své poslání a nabízí podporu mladým lidem, kterým chybí zázemí vlastní rodiny. Dočasnou střechu nad hlavou a maximální podporu při osamostatnění mimo Domu na půl cesty v Hrochově Týnci nabízí také DPC Havlíčkův Brod.

Pomoc této organizace se dnes rozrostla do dalších měst a kraje. Nabízí pomoc Krizových center v Chrudimi, Svitavách a Jihlavě. Sem může přijít každý, kdo se potýká s problémy, které jsou nad jeho síly. Sociální pracovníci, psychologové, terapeuti i právníci jsou připraveni pomoci. Veškeré služby jsou zdarma.

O to, aby děti z ústavů dobře zvládly přechod do samostatného života, se starají pracovníci Poradenského centra pro děti a mládež v Chrudimi. Několik let před ukončením ústavní výchovy, a i po ní, připravují děti z dětských domovů na samostatný život. Nejde jen o nácvik sociálních dovedností nutných pro budoucí život, jde i o ošetření zraněné dětské duše, posílení sebevědomí a získání jistoty, že to zvládnou.

Aby byl výčet pomoci kompletní, nabízí Centrum Pestalozziho pomoc obětem domácího násilí a rodinám s nezletilými dětmi v Azylovém domě v Chrudimi. Nabízí odbornou pomoc směřující k životu bez násilí, získání nezávislosti a samostatného bezpečného bydlení.

Pokud i Vy potřebujete pomoc, kontaktujte Centrum J.J.Pestalozziho. (zt)