Josef Koukal, rodák z Jenišovic na Chrudimsku, bojoval za 2. světové války v řadách Britského královského letectva RAF. Osudným se mu stalo 7. září roku 1940, kdy se svým letounem vyrazil proti početné skupině letadel mířící na Londýn. Po zásahu utrpěl popáleniny na 72 procentech těla, prožil měsíce v bolestech a podstoupil 22 operací včetně našití nových očních víček, protože ta jeho uhořela. I když nikdo původně nedoufal, že těžká zranění přežije, Josef Koukal se za tři roky vrátil k letectvu. Od srpna 1943 sloužil při přelétávání nových letounů k operačním jednotkám a následně u Inspektorátu československého letectva. Mezi dubnem a květnem 1945 absolvoval kurs pilotáže vícemotorových letadel.

PROVOKACE STB

S koncem války byl prohlášen za válečného invalidu, ale v leteckém průmyslu pracoval dál. Ale tehdejší doba těm, kteří bojovali v britském letectvu, nepřála. Josef Koukal a celá jeho rodina museli čelit různým provokacím ze strany Státní bezpečnosti. Až po roce 1989 byl in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka a v roce 1996 dostal Medaili za hrdinství.

K udělení Řádu Bílého lva vedla dlouhá cesta. Usiloval o něj syn Josefa Koukala, ale slavnostního okamžiku se nedočkal, zemřel před dvěma lety. Tehdy už bylo vše na spadnutí, návrh schválila Poslanecká sněmovna i Senát. Miloš Zeman ale překvapivě ke zklamání všech Koukala neocenil.

Ten okamžik přišel až před několika dny. „Jsme rádi. Kdo jiný by měl toto ocenění dostat, než ti, kteří trpěli za naši svobodu? Naše společnost to Josefu Koukalovi a celé jeho rodině dlužila,“ řekl včera Zdeněk Sadecký, předseda spolku Czech Spitfire Club a iniciátor petice.

Za udělení Řádu Bílého lva Josefu Koukalovi se postavil i Seniorský parlament, podporu vyjádřily při různých společenských akcích stovky lidí. Jedna z nich se uskutečnila v Luži, kde Josef Koukal žil, a návštěvníci mu vyjádřili silnou podporu.

„Mám velkou radost, že Řád Bílého lva obdržel Josef Koukal, elitní stíhač RAF. Mrzí mě jen, že se toho nedočkal jeho syn Josef, který zasvětil poslední léta svého života připomínce památky svého otce,“ uvedl senátor a bývalý kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš.