V muzejní režii funguje tábor jinak, než je většina lidí zvyklá. Děti se každý večer rozchází a spí doma, aby se ráno před budovou muzea zase sešly. Program tak není stálý a děti se jej mohou zúčastnit třeba na jeden den.

V pondělí začal program v městském parku, odkud se přesunuly do knihovny badatelny regionálního muzea v ulici K Ploché dráze, kde se bude odehrávat většina následujícího programu.

Téma: Olympiáda

„Letošní rok byl v našem městě vyhlášen jako Rok sportu 2012, proto jsme se rozhodli věnovat muzejní tábor právě sportu. Zároveň jsme se nechali inspirovat aktuální tematikou olympijských her. Společně se vydáme po stopách olympiády od antiky po současnost," popsala tematiku tábora jeho vedoucí Barbora Hlaváčová.

Děti se v pondělním úvodu rozdělily do několika skupin podle barev olympijských kruhů a začaly mezi sebou soupeřit v různých disciplínách: házely kroužky a míče kroužky na cíl a snažily se vyluštit věty olympijského slibu zašifrovaného v Morseově abecedě.

Po sportu zábava

Muzejní tábor není jen o sportu. Barbora Hlaváčová ještě dodává: „Snažíme se, aby se činnosti střídaly a odpoledne budeme dělat něco na zklidnění." Malí účastníci tak celé pondělní odpoledne vyráběli vlajku svého týmu a vymýšleli pokřik, kterým se budou povzbuzovat v průběhu dalších disciplín.

Na každý správný tábor patří i velký výlet, a tak se dnes táborníci vydají na indiánské tábořiště občanského sdružení Palučiny. Tam budou děti střílet z luku a naučí se spoustu dalších indiánských dovedností. „Večer se bude nocovat v muzeu a vypadá to na nějakou noční hru v ulicích města," slibovala dětem vedoucí tábora.

Díky bohatému programu je kapacita tábora na oba termíny již plně obsazena. Podle vedoucí tábora mnoho dětí jezdí na tábor pravidelně a už se mezi sebou znají.

(lv)