Začíná sezona klíšťat a jak se znalci přírody shodují, těchto parazitů má být letos vinou mírné zimy hodně. Majitelé domácích mazlíčků už nyní hledají cestu k ochraně proti parazitům. Veterinářka Zuzana Mravíková varuje majitele koček před unáhleným nákupem přípravků proti klíšťatům. Mnohé z těch, které jsou vhodné pro psy, jsou totiž pro kočky toxické a mohou je zabít.

Řeč je například o přípravku Arpalit, který byl začátkem roku 2010 uveden na trh. Po několika měsících ho výrobce stáhl z prodejen, protože se ukázalo, že přípravek nemá být používán u koček. Dokonce je nevhodné, aby kočky byly v kontaktu se psy ošetřenými touto látkou.

Arpalit už je zpět v prodeji a varování pro uživatele je řádně napsáno v kontraindikacích. „Problém však je, že většina majitelů tyto informace nečte. Podle vyjádření výrobce by se nyní arpalit pro kočky neměl v prodeji vyskytovat, případně by na něm měly být velké nálepky s označením, že není vhodný pro kočky,“ pokračuje veterinářka.

Jak ale zjistila, v prodejnách se stále ještě mohou vyskytovat neoznačená stará balení. Jedno takové koupila rodina její klientky. „Koupili Arpalit Neo s označením pro kočky v roku 2011, s expirací přípravku do května letošního roku, v jednom z pardubických zverimexů. Postříkali s ním kočičku a vzápětí se objevily příznaky otravy organofosfáty. Zvíře začalo slintat, dostalo křeče a bylo neschopné pohybu. Tato kočička se dostala z otravy po podání antidota, ale mnoho jiných toto štěstí nemělo. Proto doporučuji majitelům – poraďte se vždy o vhodnosti ektoparazitik se svým veterinářem,“ zdůrazňuje Zuzana Mravíková.