Po někdejších rozporech se letos na jaře uskutečnilo veřejné plánovací setkání nazvané „Restart letního kina" a následné dotazníkové šetření pak dalo prostor i těm, kteří se ho nemohli zúčastnit. Cílem bylo zjistit názor lidí, jakou podobu a využití má mít cenné území v samém středu města. V podstatě se tak začalo znovu a od čistého stolu. Ze setkání a dotazníkového šetření vzešel veřejně přístupný výstup pro pracovní skupinu, jejímž úkolem bylo sestavit zadání pro nový projekt areálu.

Pracovní skupinu zastupovali jak lidé ze spolku MaChr za Chrudim malebnou, tedy Richard Herbst, Stanislav Novotný, Jan Axmann a František Pilný, tak na druhé straně zástupci města, architekt města a vedoucí odboru územního plánování a regionálního rozvoje. Pracovní skupina pak prodiskutovala a sestavila zadání pro architekta Václava Škardu. Ten v souladu s ním zpracuje minimálně dvě varianty návrhu možného řešení letního amfiteátru v parku. Až budou varianty hotové, tak se pracovní skupina sejde znovu. „Varianta, která se nejvíc přiblíží všeobecné představě, bude dále zpracována do podoby projektové dokumentace k územnímu a poté ke stavebnímu řízení," uvedl starosta města Petr Řezníček.

Široká chrudimská veřejnost bude poté podle starosty Petra Řezníčka opět s navrženou úpravou seznámena.

Ve stručnosti lze říci, že první z cílově navržených variant musí respektovat předpoklad, že plátno letního kina zůstane zachováno ve své dosavadní podobě a bude na svém dosavadním místě. Druhá varianta pak naopak zahrne možnost, že bude zbudováno nové pevné plátno v místě podle potřeb areálu a požadavků provozu. Varianta úplného odstranění promítacího plátna vůbec nepřichází v úvahu. „A nikdy tomu nebylo ani jinak, byť někteří o takovéto možnosti hovořili," připomíná starosta města Petr Řezníček.

Architekta Václava Škardu nyní čeká tak jako tak plno práce. Musí, mimo jiné, například prověřit změnu sklonu hlediště, navrhnout vhodné umístění promítací kabiny vybavené digitální i analogovou promítací technikou, prověřit možnosti letních převlékáren pro herce, prověřit umístění zpevněné plochy pro tanec, navrhnout variabilní využití zadlážděné plochy přiléhající k budově Muzea, řešit zachování a možné doplnění kvalitní vzrostlé zeleně, zajistit přístup k vodě při zachování tzv. divokého charakteru břehů, prověřit možnost přístupu do areálu přes lávku směrem od splavu, řešit cesty uvnitř areálu atd.