Jde o spolupráci mezi územími, hledání společných nápadů, tvorbu společných akcí nebo propojování občanů a spolků mezi regiony. Proto i při hledání námětů bylo vždy nutné najít společné téma s jiným regionem nebo územím.

Knihovny ožijí

První projekt nese jméno „Nezapomeňte (se) vrátit", hlinecká MAS ho uskuteční společně s místními akčními skupinami z Poličska, Moravskotřebovska a Jevíčska.

Projekt je zaměřen na zvýšení významu knihoven v menších obcích jako míst setkávání obyvatel. Vesnice má většinou jeden objekt, ve kterém se odehrává celé společenské dění. Je v něm umístěn obecní úřad, univerzální sál s hostincem a velmi často i knihovna. Smyslem projektu je dát příležitost a finančně podpořit nejen knihovníky, ale naučit i další aktivní obyvatele používat společné prostory pro různé akce.

Druhý projekt se jmenuje „Život a historie vypálených obcí aneb „Znáte nás?". Hlinecká MAS ho bude připravovat společně s dalšími čtyřmi místními akčními skupinami a dvěma obcemi. Jeho smyslem je představit podobné osudy obcí v České republice, které byly za 2. světové války vypáleny. Vznikne brožura, která představí sedm obcí, které jsou v pozadí mediálně známých Lidic pozapomenuty anebo o nich veřejnost příliš neví. Jde o Ležáky, Javoříčko, Prlov, Lačnov, Ploštinu, Český Malín a Zákřov.

Zelené srdce Česka

Třetí projekt s názvem „Poznejte zelené srdce Česka" bude připraven společně se sousedním územím MAS Havlíčkův kraj. Záměrem projektu je zvýšení návštěvnosti na území CHKO Žďárské vrchy, kterému je přezdíváno „Zelené srdce Česka", a to netypickou motivační formou hrou. Zapojením rodičů a dětí do putovní hry „Poznejte zelené srdce Česka" budou děti motivovány stále více poznávat region a získávat bonusy.

Součástí projektu je tvorba propagačních materiálů, které budou celou hru provázet. Předpokládanými výstupy budou publikace ilustrovaných pověstí nebo rodinná regionální stolní hra.