Všechno začalo na jaře, kdy se protiepidemická opatření dotkla různých kulturních a společenských akcí. V tu dobu Iveta právě odstavila od matek kůzlata, a tak měla mléka dostatek. „Naštěstí už mám stálé zákazníky, kteří si pro mléko přijeli, ale s čerstvými sýry to bylo horší. Trhy zrušili a nebylo je komu prodávat. Moji psi se v tu dobu poměli, musela jsem hodně výrobků zkrmit,“ vzpomíná dnes již s úsměvem.

Rozšířila sortiment

Ale provoz prosetínské farmy běžel dál, vždyť dvaačtyřicet koz potřebuje své. Farmářka se proto rozhodla větší měrou rozšířit sortiment výrobků o zrající sýry. V její nabídce je nyní kozí gouda, niva a další druhy, které si postupně nacházejí zákazníky. Ale ti se dozvídají o prosetínské kozí farmě spíše náhodou, ani někteří místní lidé netuší, že v jejich obci taková farma existuje.

Iveta Kopajová se může pochlubit už několika oceněními v soutěži Mls Pardubického kraje. I letos tuto prestižní cenu získala za kozí sýr Jack s pepřem. Pro jeho výrobu používá mlékárenské kultury, syřidla, pepř a sůl. Sýr s jemnou chutí ve sklepě zraje dva až tři měsíce a hodí se výtečně k vínu.

Letošních příležitostí k prodeji sýrů měla prosetínská farma velmi málo. „Naposledy jsem byla na Dnech Pardubického kraje, potom přišla další protiepidemická stopka. Každoročně mám stánek na Veselém Kopci, ale tam už vyhlásili konec letošní sezony, zřejmě nebude ani vánoční jarmark. Jediné, co zůstalo, je prodej ze dvora,“ pokračuje Iveta Kopajová.

Nákazy koronavirem se neobává, imunitu prý má od zvířat, které na farmě žijí. „Kozy, ovce, psi a kočky mě ochraňují. Já osobně těm restrikcím až tak nevěřím, myslím, že jsou velmi přísné, vždyť jsou trhy většinou pod širým nebem na čerstvém vzduchu. Ale chápu, že by pořadatelé mohli mít problém s rozestupy a podobně,“ uznává Kopajová.

Faremní výuková místnost, ve které si školáci a předškoláci mohli vyrobit vlastní sýr a dozvědět se spoustu zajímavostí o životě koz, také osiřela, výlety se nekonají. „Tento rok nebyl příznivý, ale věřím, že až odezní druhá vlna, nastanou lepší časy,“ doufá farmářka.