Předávání vysvědčení je obřad, na který se těší zejména prvňáčci, protože pro ně má tento list papíru punc prvního stupínku na dlouhé cestě za vzděláním.

Na chrudimské škole Školní náměstí začíná předávání vysvědčení v osm hodin ráno. Děti jsou neklidné, mnohé třímají v rukou zatím prázdné obaly na vysvědčení, ve druhé ruce pugét květin.

Do 1. B. vstupuje třídní učitelka Lenka Červenková. „Přeji vám, abyste si během prázdnin pořádně odpočinuli a na školu nemysleli. Ale až se bude blížit konec srpna, měli byste si něco zopakovat. Mohlo by se vám stát, že za dva měsíce nebudete vědět, kolik je jedna a jedna," říká učitelka.

„To jsou dvě," sborem vykřikují žáci stále připravení odpovídat na otázky.

Žádné průtahy

Začíná se s předáváním. Nejprve však dostanou odměnu ti, kteří během roku sbírali pomerančovou kůru, a také třídní premianti, kteří se po celý rok pečlivě připravovali a v hodinách dávali pozor.

Diplomy mizí v dětských rukou a na ostatních je už patrná nervozita, kdy konečně dostanou svoje první vysvědčení. Třídní učitelka Lenka Červenková žáky nenapíná a plynule začíná dětem rozdávat závěrečné hodnocení. Na úředním dokumentu se skvějí samé jedničky, někdy i dvojky.

I když s sebou žáčci mají květiny, očividně připravené jako pozornost pro učitelku, nechávají je na svých místech, když odcházejí pro vysvědčení. Teprve v polovině slavnostní chvíle jedna z žákyň předá kantorce květinu. Její spolužáci jako by si až teď uvědomili, proč květiny mají. Chápou se pugétů a utíkají k učitelce, aby alespoň dodatečně chybu napravili. Lenka Červenková je rázem obklopena barevnou záplavou, kterou jí žáci tisknou do rukou.

Vysvědčení jsou rozdána, zvonek naposledy drnčí. Žáci odcházejí ze třídy, aby se za dva měsíce vrátili jako druháci, což jim učitelka nezapomíná připomenout. Na některé děti už čekají rodiče s nevyslovenou otázkou v očích. „Jako odměnu za vysvědčení preferuji cukrárnu nebo nějakou sladkost," říká jedna z čekajících maminek Petra Hochmanová.

„Myslím, že jsem měla hodné děti. Je těžké udržet jejich pozornost, ale tím, že střídám různé formy práce a prokládám je tělovýchovnými prvky, dá se to zvládat. Květinami si vyzdobím dům. Škoda, že po týdnu uvadnou," dodává třídní učitelka.

LUKÁŠ VANÍČEK