Bylinek kolem nás roste mnoho a každý si může naordinovat tu svou. Ovšem je třeba mít potřebné znalosti i přírodní medikamenty mohou ublížit!

Zeptali jsme se v chrudimských ulicích, zda lidé bylinky používají a k čemu.

Jaroslava Woffová, Chrudim, 34 let

Svoji imunitu se snažím posilovat, a to hlavně bylinkami. Koupila jsem si aloe vera a piju ho každý den. Věřím také, že funguje med, bylinné čaje a česnek. Zní to humorně, protože jsem teď nemocná. Asi budu muset zvýšit dávky. Napadá mě ještě slivovice s medem, ale jelikož kojím, tak zrovna tenhle lék užívat nemohu.

Ladislav Kalina, Nasavrky, 63 let

Imunitu posiluju, ale ne bylinkami. Užívám doplňky stravy, které si objednávám od jedné farmaceutické firmy. Zatím se mi to osvědčilo. Jelikož jsem stoprocentní abstinent, tak nepiju tolik oblíbenou slivovici. Doplňky stravy užívám v průběhu celého roku. Vždycky, když mi přijde nějaká nabídka a mě zaujme, tak si ji objednám.

Romana Laubová, Chrudim, 42 let

Imunitu posiluju celoročně, ale teď jsem začala víc. Nedávno jsem si koupila vitamíny s echinaceou. Pak také pomáhá pravidelný spánek a pobyt na čerstvém vzduchu. Tohle se mi ale ne vždy daří plnit, ale cítím, že když málo spím, tak jde imunita dolů. Jak se správně vyspat netuším, na to kromě léků recept není. Mně pomáhá procházka.

Tereza Pokorná, Chrudim, 21 let

Já na to jdu psychicky cvičím jógu, ale neužívám žádné farmaceutické prostředky. Psychické posilování imunity je o meditaci a pozitivním naladění. Člověk si nesmí připustit, že nemoci jsou, ale zase se tomu nelze bránit, protože být nemocný je přirozené. Tohle vysvětlit by bylo minimálně na desetihodinové sezení.

Jiří Štěch, Morašice, 72 let

Abych řekl pravdu, tak ne. Nijak se nepřipravuju, imunitu mám snad dobrou. Když nějaká nemoc přijde, tak přijde. Nevadí mi to, zase to odejde. Bylinky nebo prášky neužívám. Čaje sice piju, ale nemyslím si, že by byly zrovna bylinkové. Na jejich obal nekoukám. Když mám chuť, uvařím si vždycky ten, který je zrovna otevřený.

(lv)