Máme štěstí

„Výnosy byly vzhledem k mrazu a suchu průměrné. Na Chrudimsku máme průměrný výnos u pšenice 5,41 tun na hektar. Celorepubliková čísla ovšem takto optimistická nejsou. Třeba na suchem postižené jižní Moravě nebylo žádnou výjimkou, že ke sklizni nebylo vůbec nic," řekla ředitelka Agrární komory Chrudim Vanda Rektorisová a dodala: „Myslím si, že srovnávat čísla s loňskými výnosy není úplně relevantní vzhledem k obecně nadprůměrným výnosům v roce 2011."

Ceny obilovin tak razantně porostou. Cena metráku pšenice se nyní podle soukromého zemědělce Miloslava Zitka pohybují okolo 520 korun za metrák. Ječmen se prodává za podobnou cenu.

„Oproti loňskému roku je to slabší, ale stále jsme tu ještě v požehnaném území" potvrzuje slova ředitelky agrární komory Miloslav Zitko. „Je to všechno počasím. Planeta se hýbe, něco se děje v ovzduší, protože lijáky, jaké jsou teď, dříve nebyly," hledal důvod Zitko.

Předseda Zemědělského družstva Rosice Václav Blažek byl v důvodech konkrétnější. „Na úrodě se podepsaly mrazy, holomrazy, zima bez sněhu, následná sucha a také nevhodně zvolené odrůdy plodin. Po předchozích zkušenostech jsme zaseli odrůdy směřované na mírné zimy."

Co dál dělat?

Zemědělci nyní řeší otázku, jak dál. „Osmdesát procent veškerého obilí zkrmíme, takže letos do tržní sítě neprodáme ani kilo. Zaměříme se na živočišnou výrobu navzdory tomu, že bychom vydělali víc, kdybychom obilí prodali jako obilí," popsal postup zemědělského družstva Václav Blažek.

Problémem nyní zůstává, co udělat, aby příští sklizeň nebyla tak špatná. Václav Blažek zvažuje jiné odrůdy: „Na příští sklizeň můžeme využít zkušenosti při výběru odrůd. Musíme přihlížet k tomu, že by mohly vymrznout." Miloslav Zitko je však odevzdanější: „Poručit větru a dešti neumíme, to dělali komunisti. Jak se to má dělat všichni víme, ale zemědělec vždycky byl a je zcela závislý na počasí."  (lv)