„Plesovky si kupuji na internetových aukcích i proto, že mne baví o ně bojovat přihazováním s nějakou soupeřkou. Když vyhraji, vezmu si je jednou, maximálně dvakrát a zas je prodám," říká sedmadvacetiletá Veronika Pilná.

Aukce, bazary, polské a vietnamské oděvy. To vše je konkurencí pro české prodejny, půjčovny společenských šatů i krejčovství. Přitom právě toto období by mělo být pro ně nejziskovější v roce.

„I když mám nejnižší ceny ve městě, už třetím rokem zaznamenávám mírný pokles zájmu. Ženy víc než jindy koukají na peníze, nakupují v Polsku nebo u Vietnamců. Divím se, že jim nevadí, když na plese potkají úplně stejné šaty," říká majitelka chrudimské půjčovny společenských šatů a zakázkového krejčovství Marie Tesařová, jejíž zákaznickou klientelu tvoří převážně mladé dívky, ale cestu si k ní našly i zralé ženy s plnějšími tvary.

Princezny jsou out

Sezona maturitních plesů je tu, studentky už mají jasno, co si k této životně důležité události na sebe obléknou. Jaké módní trendy na tanečním parketu vládnou? Zejména ženám „krev a mléko" se může ulevit – princeznovské róby už jsou v letošním roce „out".

„Byla jsem v tom jako kolotoč, vadila mi ta obruč, díky které sukně odstávala. Vydržet v tom celý večer bylo hodně otravné," svěřuje se třiatřicetiletá Petra Novotná, které móda uplynulých sezon vůbec neseděla.

„Souhlasím, ono je totiž rozdílné, když si takovéto šaty obleče nevěsta anebo v nich musíte být oblečená celou noc. Teď se nosí antické modely, splývavé s důmyslným řasením. Jsou lehké a příjemné. Pokud obsahují elastan, tím lépe," vysvětluje Marie Tesařová.

S barvou opatrně

Co se týče barev, měla by každá žena už vědět, co jí sluší a nesluší. Některá chce tvrdošíjně růžové nebo červené šaty a když se do nich oblékne, hned vyjde najevo, že jí barva naprosto nesedí. Své mohou k tomuto tématu říci vizážistky, které dokážou každou ženu zkrášlit díky zvýraznění jejích předností.