Pořadatelé byli velikou účastí překvapeni, neboť na akci se nemusel nikdo registrovat dopředu a přesto bylo téměř plno. Setkání začalo po druhé hodině odpolední spanilou jízdou všech traktorů napříč vesnicí a poté se šoféři a majitelé mohli přihlásit do soutěží zručnosti.

Pečlivá komise

„Budou jezdit slalom mezi bójkami a couvat s vlekem nebo válcem. Na závěr je tu stanovená neúplatná verkomise, která projde výstavku a ocení nejlepší, nejstarší traktor i domovinu, což jsou podomácku vyrobené stroje, a každý vítěz kategorie dostane pohár," vysvětluje hlavní organizátorka Stanislava Pokorná. Železnohorský traktor pořádá místní Oblastní spolek Českého červeného kříže ve spolupráci s dobrovolnými hasiči a velkou podporou města Seč.

Sobotního odpoledne se zúčastnil i Miroslav Homolka s dnes již legendárním traktorem Zetor 25A, který byl vyráběn sériově už v 50. letech minulého století.

„Traktor koupil můj děda s otcem a já jej zdědil. Dříve sloužil na poli, ale dnes už je to spíš koníček a vozím s ním piliny na topení," říká Miroslav Homolka, který byl i se svým doprovodem oblečen do montérek stejné barvy, jakou měl jejich stroj.

LUKÁŠ VANÍČEK