Pomůže mi jízda na rotopedu, když mě bolí kolena? Žádnou operaci jsem dosud neabsolvoval , doktor mi diagnostikoval artrozu prvního stupně a doporučuje jízdu na rotopedu.

Stejně jako teniskový loket je ve skutečnosti loktem nešikovného tenisty, tak i bolavá kolena bývají nejčastěji koleny špatného chodce. Není řeč o znalostech dopravního značení našich silnic, ale o chybném držení těla při chůzi, o zhoršené schopnosti stabilizovat kyčelní klouby vůči pánvi, pánev vůči trupu atd. Důsledkem jsou přetížené a zkrácené zadní ohybače kolen, tzv. hamstringy nebo systém odtahovačů kolen, který nazýváme tenzorový. Je tím ovlivněn i pohyb jablíčka (čéšky, odborně patelly) a také hlavičky lýtkové kosti (caput fibulae), jejímž prostřednictvím koleno významně komunikuje s hleznem.

Bicykl nabízí kolennímu kloubu jiné zapojení okolních svalů, jiné držení těla a koneckonců osvěžuje rejstřík rutinních pohybů během dne. Pro artrotické koleno je jízda na kole prospěšná hlavně díky rozložení váhy těla. Rotoped (kolo ) však musí být konstrukčně ušitý na Vaši míru, abychom umožnili správnou práci hlezna (přednoží), snížili na minimum zatížení krční páteře nebo zápěstí. Obtížnost (lehké převody) a dobu jízdy dávkujeme s rozumem! Ovšem pozor, palčivá a narůstající bolest kolene může být i vykřičníkem pro neurologa.

Do oblastí kolene se prostřednictvím nervových zakončení může přenášet léze míšního kořene bederního úseku míchy a příslušné meziobratlové ploténky. V tomto případě je jízda na rotopedu či kole bezvýznamná.

Fyzioterapeutky Evy Tálské se můžete zeptat na své obtíže prostřednictvím mailové adresy chrudimsky@denik.cz.