Jsou to tři roky, co mi lékaři zjistili výhřez ploténky a doporučili bederní pás. Mám ho ještě nadále nosit?

Výhřez ploténky je jedním z vyvrcholení instability páteře. Tedy k diagnose hernie disku se dopracováváme postupně několikaletým používáním i zneužíváním páteře, prostřednictvím rozličných hříšků i hříchů denního života. Ať už to jsou hříšky jakéhokoliv, lze je souhrnně označit jako ,,přetěžování" , kterému páteř zavelí dost! Bederní úsek naší osy těla je pak vděčný za každé ,,ulehčení", zmenšení a rozdělení zátěže.

S bederním pásem je to jako se sirkami. Stačí škrtnout a máte oheň, který je dobrým sluhou a špatným pánem. Bederní pás stačí nasadit a dostaví se úleva, která dokáže posloužit ke zmenšení zátěže a uvolnění jak na úrovni svalové, fasciální, tak i třeba cévní, nervové a psychické. Ovšem číhá tu druhá nebezpečná strana úlevy a to je návyk, tedy uvolnění a rozdělování zátěže ve smyslu oslabování a zvětšování instability.

Tedy suma sumárum v akutní fázi stavu, kdy bolest je opravdu nesnesitelná a znehybňující, je bederní pás dobrý pomocník. A za dva tři dny bychom jej měli vyměnit za vlastní pás správně zapojeného a posíleného trupového svalstva.

Tři roky po vyřčení diagnosy si tedy trochu zahráváte s pomyslným ohněm, protože bederní pás může uspíšit váš stav do podoby chronických bolestí a nevratných změn. V tuto chvíli doporučuji odborně (!) stabilizovat trup a vaše držení těla pomocí vlastní síly a vůle.

Eva Tomková, soukromý fyzioterapeut v Chrudimi