„Minulý týden jsme probrali základní pravidla, jak obléknout muže na společenskou událost, dnes se vrátíme k oblekům z pohledu jejich nákupu a předpokládaného využití v životě průměrného muže," shrnuje dnešní téma majitelka Svatebního salonu Lenka ve Slatiňanech Lenka Vostradovská. Dejme jí opět slovo:

„Do maturity do něj doroste"

„Pokud nebudeme počítat dětský oblek, který malý chlapec obvykle s velkým odporem párkrát za dětství oblékne na svatbu příbuzných, jsou prvním vstupem do světa obleků taneční. Ani zde pánové obvykle nejeví přílišnou ochotu, ani k oblékání ani k účasti. Samozřejmě existují výjimky, ale z větší části jsou chlapci „přinuceni" maminkou.

Je to tu, přihláška je podaná a je třeba vyrazit na nákup prvního obleku. V tuto chvíli obvykle nastávají dva problémy: v první řadě to je vzpouzející se chlapec, který to chce mít brzy za sebou a v druhé řadě je to maminka.

Maminkám zpravidla přijde na mysl úvaha, že chlapec bude přece za tři roky maturovat a to nebudeme kupovat nový oblek, tak koupíme větší, on nám do něj kluk časem doroste. Chlapec v tu chvíli myslí na to, že už oblek nikdy potřebovat nebude. Oba nakonec uhnaní a naštvaní vystřelí z obchodu s prvním trochu přijatelným oblekem co na tom, že chlapec má ramena u loktů a z rukou mu koukají sotva špičky prstů. Podobný výsledek obvykle mívá i to, když se všichni zúčastnění vyhnou nákupu obleku například tím, že si chlapec půjčí oblek po starším bratrovi nebo dokonce po tatínkovi.

Nad nepadnoucími obleky v tanečních všichni přimhouříme oko, pak přijde maturita, kde by přece jen měli pánové působit seriózním dojmem. Náš chlapec z tanečních nám do obleku jakž takž dorostl a už v něm nevypadá jako by měl na sobě stan. Nicméně pořád to není ono, chlapec totiž v průběhů těch tří let nosil častěji kalhoty než sako, byly více namáhané, častěji čištěné a už nemají stejnou barvu jako sako. Co naplat u maturity jsou důležitější jiné věci, toho si snad nikdo nevšimne.

Aby se využil…

Náš mladý muž odchází na vysokou školu a na pár měsíců v roce se oblek stává prakticky jediným oblečením, které obléká, mimochodem stále z přesvědčení, že oblek nepotřebuje a nevyužije. O nějaký ten čas později se muž snaží protlačit tento stále stejný oblek z tanečních na vlastní svatbu, ve snaze vyhnout se dalšímu nákupu. Pravda, z obleku už trochu vyrostl, rukávy, které dříve zakrývaly i prsty na rukou dnes nepřekryjí ani zápěstí a knoflík saka se dá zapnout pouze, pokud muž vydechne, ale co na tom, vždyť kolikrát v životě bude oblek potřebovat…

Na ples, svatbu i do divadla

Možná vám tenhle příběh zní zvláštně, ale bohužel v mnoha případech, je to realita. Běžnou představou mužů je, že oblek k životu nepotřebují, pokud ho nemusí nosit v práci. Pokud pomineme zásadní životní momenty, které jsem zmínila v předchozím příběhu, je tu velké množství dalších příležitostí, kdy je oblek nutností. Plesy, návštěvy divadla (ano, do divadla by se skutečně měl nosit oblek), svatby přátel a příbuzných i ty méně příjemné události jako jsou pohřby.

Nechci tvrdit, že by si muž měl kupovat nový oblek ke každé příležitosti, ale také je zcestná představa, že si vystačí s jedním. Pánové sice obvykle nemají takovou potřebu řešit svou postavu jako dámy, ale jejich postava se i přesto mění a už jen z toho důvodu jeden oblek nestačí. Džíny také nenosíte od patnácti let stále stejné.

Nákup nového obleku v praxi většinou nejvíce řeším před svatbou, kdy nešťastná nevěsta přivede zoufalého ženicha a chce po mně, abych mu vysvětlila, že jeho starý oblek je na vyhození. Typickou námitkou tohoto ženicha je to, že si nebude kupovat oblek, protože obleky jsou drahé.

Samozřejmě, kvalitní oblek není levná záležitost, ale zrovna v případě svatby by se šetřit nemělo. Pokud se vrátíme k našemu chlapci v tanečních a vezmeme v úvahu, že vyroste a oblek opravdu příliš nevyužije, je lepší zamhouřit oko nad kvalitou obleku spíš než nad tím, jestli chlapci padne. Je lepší dobře padnoucí oblek z méně dobrého materiálu než naopak.

A nakonec i kvalitní oblek lze pořídit za rozumnou cenu, všechny obchody s obleky pořádají pravidelné výprodeje, kdy můžete oblek pořídit i s 80% slevou. I když obleku ušitému na míru se žádný jiný nevyrovná, je dnes i v konfekci k sehnání velké množství střihů, zkrácených a prodloužených délek a podobně, aby si vybral každý právě to, co mu padne. Nebojte se požádat o radu prodavačky, od toho tam jsou, před vámi už viděly stovky mužů v obleku a dokáží nejlépe posoudit, jak vám oblek sedí.

Takže, pánové, vzhůru do skříní, pokud jsou nohavice krátké nebo dlouhé, pas úzký nebo moc široký, stejně tak sako nesedí, vyhoďte to a pořiďte si lepší. Blíží se čas každoročních výprodejů obleků, teď je nejlepší doba, vaše ženy (ať už manželky, přítelkyně nebo dcery) to jistě ocení."