Porotě, jak je zřejmé, skutečská Čertovská tyčinka přihlášená do soutěže, zachutnala, a tak se tato uzenina dostala mezi devět finalistů a je vítězem v kategorii Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy.

Čejkovi nejsou držiteli krajského titulu Regionální potravina poprvé. V roce 2021 ho získali za Cool hovězí, což je čtyři týdny sušené maso. Má v sobě čtyři druhy pepře a nejlépe chutná k pivu a vínu.

V loňském roce získalo ocenění Řeznictví Švanda z Hlinska, které do soutěže přihlásilo Hlinecký přejetý salám vyrobený z vepřového a hovězího masa bez náhražek, podle vlastní receptury, která se vyvíjela několik let a je závislá na absolutní čerstvosti všech surovin a koření.

„Ocenění Regionální potravina nám přineslo možnost zúčastnit se různých akcí, kterých bychom se jindy zúčastnit nedokázali a zároveň nám zajistilo určitou prestiž v očích našich zákazníků,“ řekl Martin Švanda oceněný výrobce z roku 2023 z Řeznictví Švanda s.r.o.

V hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v Pardubicích v pátek 14. června.

„Těší nás, že zájem ze strany výrobců je opět vysoký a počet přihlášených výrobků přesáhl stovku stejně jako loni. Do letošního ročníku soutěže Regionální potravina v Pardubickém kraji bylo přihlášeno 128 výrobků. Kromě stávajících držitelů ocenění se o soutěž zajímají a své výrobky přihlašují i zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti, z čehož máme radost. Výhercům ze srdce gratuluji a samozřejmě děkuji všem ostatním výrobcům za účast. V tak velkém počtu přihlášených výrobků nebylo vůbec jednoduché vybrat vítěze,“ uvedl koordinátor soutěže Regionální potravina v Pardubickém kraji Lukáš Vacek ze společnosti FESTING s.r.o.

Hodnotitelská komise se sešla v Pardubicích a značku Regionální potravina Pardubického kraje navrhla pro rok 2024 udělit těmto výrobkům:

VRAČOVICKÁ LAHŮDKOVÁ KLOBÁSKA - ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ JOSEF MORÁVEK, VRAČOVICE

ČERTOVSKÁ TYČINKA - ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ OLDŘICH ČEJKA SKUTEČ

SÝR NA GRIL - DIANA HOUDOVÁ, SPOJIL, FARMA APOLENKA

KRAVSKÉ KEFÍROVÉ MLÉKO Z BĚLEČKA - RANČ BĚLEČKO AGRO

CHLÉB DÝŇOVÝ ZRNÍK - ING. DAVID NOVÁK, STATEK UHERSKO

OŘECHOVÝ MEDOVÝ KOŠÍČEK - MEDOVINKA, MISTR KOBLIHA

SUDLIČKA KMÍNKA, STAROČESKÝ LIKÉR Z ČESKÉHO KMÍNU - FONTICULUS, OVOCNÝ LIHOVAR SUDLIČKA

BRAMBORY KONZUMNÍ POZDNÍ ANTONIA - ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO SE SÍDLEM VE SLOUPNICI

ČERSTVÁ VEJCE NOSNIC CHOVANÝCH VE VOLNÉM VÝBĚHU - ZDENĚK PAPÁČEK, RÁBY, FARMA POD KUŇKOU