Vedení města předvybralo několik snímků, nicméně to byli sami diváci, kdo rozhodl, jaké filmy se na plátně objeví. Po třídenním hlasování je jasné, že po Špuntech bude 16. 7. následovat lehce pikantních Padesát odstínů temnoty, o dva dny později přijde na řadu Rozpolcený, poté superhrdinský Logan a červencové promítání završí 23. 7. oskarový La La Land. Promítá se vždy od půl deváté.

POPRVÉ S VLASTNÍM

„Tradici letního kina jsme v Proseči obnovili v roce 2011 a promítali jsme po následující čtyři roky ve spolupráci se Skutčí – oni dodávali promítačku a obsluhu, my koupili profesionální velké plátno. Poté jsme se ale nedohodli a také nám scházeli dobrovolníci, kteří by byli ochotní se stavbou a skládáním plátna pomoci. Ve dvou lidech to bylo neúnosné," popisuje historii promítání pod širým nebem prosečský starosta Jan Macháček.

Vedení radnice v rámci projektu digitalizace městského kina, které funguje už od února, získalo i venkovní promítačku. „Poprvé v historii můžeme uskutečnit promítání s kompletně vlastní technikou," dodává starosta.

ZÁMECKÁ PREMIÉRA

Proseč však nebude jediné místo s promítací premiérou. Letní kino se otevře divákům také historicky poprvé v zámeckém parku v Hrochově Týnci, svoji filiálku si zde zřídí Pardubické letní kino.

„Zastupitelé města se rozhodli oživit prostor zámeckých zahrad a především nabídnut svým obyvatelům a divákům z okolí atraktivní letní program. Proto oslovili pořadatele Pardubického letního kina a nový projekt byl na světě. Promítat se bude každou středu od 21.30 hodin v amfiteátru zámecké zahrady a vstup je samozřejmě zdarma," uvádí hrochovotýnecký zastupitel Martin Novotný.

Dramaturgie pamatovala na nejrůznější skupiny diváků, takže na své si přijdou skutečně všichni – v nabídce budou třeba komedie.

RŮZNÉ ŽÁNRY

Anděl páně 2 slavnostně odstartuje filmové léto ve středu 5. července, následovat budou Špunti na vodě 12. července a po nich romantika ve filmu Všechno nebo nic 19. července.

Kdo má rád slavné režiséry, může se těšit – 2. srpna budou v Hrochově Týnci dávat Sully: Zázrak na řece Hudson v režii Clinta Eastwooda, nebo Hacksaw Ridge: zrození hrdiny od Mela Gibsona. Ten je připravený na 23. srpen.