„Za ten krátký čas, co zde rozhledna stojí, kvůli pošmournému počasí bohužel ještě nenastaly ideální pozorovací podmínky, ale to se snad brzy změní. Jsem zvědavá, kam až dohlédneme. Vždyť už bez věže odsud bývaly vidět třeba vrchy Bezděz, Říp nebo Milešovka," připomíná lichnická kastelánka Ivana Matyková.

Někteří návštěvníci hradu Lichnice na kolaudaci ani nepočkali a užívali si výhledu z nové věže (na menším snímku) na vlastní nebezpečí už v uplynulém týdnu. Město Třemošnice, jemuž zřícenina hradu patří, teď už ale může všechny zvát veřejně. „Třeba už na Velikonoce, to budeme mít otevřeno v pátek, v sobotu, v neděli i v pondělí," doplňuje kastelánka Ivana Matyková.

Úplně hotovo však přece jen dosud není. „Počítáme ještě přímo na rozhledně s umístěním směrových informačních panelů s označením krajiny a sídel, jež je odsud možné pozorovat. Dole pod rozhlednu navíc umístíme jeden hlavní panel s ucelenými informacemi a s provozním řádem," uvedl třemošnický starosta Miroslav Bubeník.

Konstrukce nové rozhlednyZdroj: Deník / Zdeněk Sasín

Vybudováním nové vyhlídky na Lichnici si Třemošničtí splnili jedno ze svých dávných předsevzetí. Pomohla jim k tomu i ostatní sídla v okolí, neboť na nákladech v celkové částce 1,6 milionu Kč se podílel celý mikroregion. V souvislosti s Lichnicí se čas od času připomíná i potřeba rekonstrukce přístupové cesty z Podhradí až na samotný hrad, ta však zatím není na pořadu dne.

Do budoucna by Třemošničtí chtěli vyřešit i problém s nedostatkem parkovacích kapacit pod hradem. Zejména v době konání různých kulturních akcí totiž bývá silnice v obci Podhradí lemována neprostupnou hradbou aut, kterou zvolna projíždějí další řidiči, vedeni takřka beznadějnou snahou o nalezení vhodné parkovací skuliny. „Vzhledem k tomu, že jde o složitou pozemkovou záležitost, bude zřízení parkoviště určitě také ještě během na dlouhou trať," připustil třemošnický starosta.

Úkolem pro nejbližší období bude, a to nejen pro Třemošnické, obnova informačních panelů popisujících krásy a zajímavosti celého území Mikroregionu Železné hory.