Jak se strojí rybník

Již od brzkého rána prováděli takzvané strojení rybníka, což především znamená pozvolné vypouštění vody, aby se ryby soustředili pouze do loviště a byla udržována optimální hladina, která umožňuje snadný výlov a zároveň není ohrožen zdravotní stav ryb.

Samotní rybáři byli strašně zvědaví, co z jejich rybí násadou udělalo velmi horké léto. Jak se po ukončení výlovu ukázalo, ryb bylo dostatek.

Šlo především o tradičního kapra, jak šupináče, tak i lysáče. Někteří kapří jedinci se opravdu vyvedli.

Ale i ty největší kusy zastínil jeden tolstolobik, který měřil 90 cm a vážil 7,5 kg (viz foto). Ten ale nakonec skončil zpět v rybníku. Podařilo se vylovit i několik štik a úhořů.

Když už začalo vykukovat a hřát sluníčko, byl zahájen prodej ryb jak divákům, kteří výlov sledovali od samého rána, tak i příchozím návštěvníkům. Těch bylo několik desítek.

Všichni pak byli spokojení jak s velikostí a kvalitou ryb, ale i s občerstvením v místní klubovně, kde se podávala grilovaná klobása, uzené kapří podkovy, ale i dobré pivo a studené i teplé nápoje.

Ladislav Bláha