Pořadatelé totiž vybrali pro tento den velice oblíbenou knížku Pavla Šruta s názvem Lichožrouti.

Listování začne už od půl druhé odpoledne vystoupením mladých kouzelníků Adama a Toničky Palukových, po nichž přijdou slibovaní Lichožrouti. Kdo si ještě nekoupil lístek, měl by si pospíšit, neboť místa kvapem ubývají.

„Celá akce se koná ve spolupráci s Městskou knihovnou v rámci Března měsíce čtenářů. Zároveň chceme podpořit sdružení Amalthea, které podporuje sociálně slabé rodiny a zrovna momentálně plánuje oslovit veřejnost, protože hledá nové pěstounské rodiny. Představení se zdarma zúčastní právě několik pěstounských rodin. Zároveň jsme poprosili veřejnost o dětské knihy a leporela, které pak Amalthea rozdá právě dětem ze sociálně slabých rodin," říká za pořadatele Lenka Švadlenková.

Dětské knížky mohou zájemci přinést, i když se představení nezúčastní. Na gymnáziu už takto skladují dvě plné igelitové tašky.

Nezisková organizace Amalthea se neustále snaží hledat nové pěstouny, neboť jak říká její mluvčí Kamila Komárková, pěstounů je málo a dětí bez rodiny rozhodně neubývá. „Je to kontinuální a náročná práce hledat stále nové a vhodné rodiny. Ne vždy se totiž najde pro každé dítě vhodný pěstoun, proces trvá i několik měsíců, proto jich potřebujeme mít v databázi hodně, abychom měli z čeho vybírat," říká Kamila Komárková.

Pěstounem se však může stát každý trestně bezúhonný dospělý. Stačí se rozhodnout a přihlásit se pomocí emailu: pestouni@amalthea.cz nebo na telefonním čísle 773 952 819.

„Nerozhoduje ani tak zdravotní stav. Nikoho prostě neodmítneme hned, jak vejde do dveří. Každou situaci posuzujeme individuálně. Dobrá je zkušenost s dětmi, nicméně ani ta není podmínkou," poznamenává Komárková.

Pěstounství má však háček. „Člověk si jím nesmí nahrazovat frustrace, že nemá dítě. Je třeba jej brát jako službu dítěti, které může být zatížené různými traumaty i pohnutější minulostí. Je třeba s tím počítat a není to lehká práce," dodává Kamila Komárková.