„Cílem programu je hlavně poukázat na to, že toaleta není odpadkový koš! Tím, že něco vyhodíme nebo vylijeme do záchodu či dřezu, totiž problém nemizí, ale začíná. Předměty a látky, které místo v popelnicích skončí právě v odpadní vodě, totiž poškozují kanalizační potrubí a další zařízení, ale také zvyšují náklady na čištění odpadních vod. Zatímco část populace neumí s odpadní vodou správně zacházet, pro více než třetinu lidí na světě je stále toaleta nedostupným luxusem. I proto si dnes připomínáme Světový den toalet, který OSN vyhlásila v roce 2001," říká Zuzana Čechlovská z Vodárenské společnosti Chrudim.

Dlouhodobý projekt DOODPADU se zaměřuje na osvětu. Pro žáky 2. až 5. tříd jsou připraveny výukové hodiny, na kterých se zábavnou formou dozvídají, co se stane s odpadní vodou, než se vrátí opět do přírody a jak správně nakládat s různými druhy odpadu.

„Hodina trvá 45 minut a je přizpůsobena věkové skupině i počtu žáků. Děti pracují s pracovními listy, kterým je provede právě kocour AGI. Hodinu vedou vyškolení zaměstnanci naší společnosti. Pro šikuly máme připraveny různé soutěže a drobné dárky," dodává Zuzana Čechlovská. Výukové hodiny doplní i soutěž o postavičku kocoura AGIho. Ten se při své návštěvě vyfotí s dětmi ve třídě, a pokud bude fotka vybrána jako nejzajímavější, získá třída maskota. Výukovou hodinu si mohou vyučující objednat na: zuzana.cechlovska@vschrudim.cz