Obdrželi jste před volbami e-mailovou výzvu, abyste „hlasovali" prázdnou obálkou? Autoři v ní tvrdili, že jde o způsob, jak zajistit nevyplacení příspěvku od státu pro kandidující politické subjekty. Při prosté volební neúčasti si prý peníze za každý voličský (ne)hlas strany stejně automaticky rozdělí.

„To je ale holý nesmysl," říká Daria Benešová z Oddělení voleb na Ministerstvu vnitra ČR. „Peníze za hlasy dostávají strany jen při volbách do Poslanecké sněmovny a do Evropského parlamentu. V krajské a senátní volbě jsou peníze vypláceny za mandát. A nehraje roli, kolika hlasy byl mandát získán," dodává úřednice. Nárok na peníze od státu tak vznikne, i kdyby bylo mandátu dosaženo prostřednictvím jediného voliče.

Omyl, nebo úmysl?

V Chrudimi bylo v senátních volbách odevzdáno 6,81% neplatných hlasů, v krajských volbách 6,59 procenta. „Přes vysvětlování, do které obálky patří jaký lístek, a přesto, že vzory obálek komise vyvěsily i přímo do zástěn, došlo k záměnám. Jiný lístek v jiné obálce je neplatný hlas. Nezjistíme, zda se tak stalo schválně či omylem. Proto nelze spekulovat, nakolik šlo o vliv politických iniciativ a nakolik o omyly voličů," doplnila Eva Doležalová ze správního odboru chrudimské radnice.

Výzva pro voliče.