Oznámili to správci Krkonošského národního parku. Až do 15. října zakázali vstup do některých horských lokalit. Jde asi o 15 procent plochy národního parku a jeho ochranného pásma. Ochranáři tím chtějí ochránit borůvčí před neurvalými sběrači.

„V cenných lokalitách nešetrným sběrem devastují porost. Snižují tím potravní základnu pro semenožravé ptáky a savce. Díky nadměrné návštěvnosti těchto hodnotných území jsou též poškozovány plochy výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Sběrači borůvek také ruší zvěř, která se v letním období snaží přivyknout na území poblíž přezimovacích obůrek a bývá navíc právě v období říje,“ vysvětlil důvody omezení vstupu mluvčí národního parku Radek Drahný.

Lokality jsou v terénu označené. Jde například o okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramen Labe, okolí Luční hory, Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory, Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Lesní, Dlouhý a Pomezní hřeben nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory. Opatření neomezuje běžné návštěvníky, kteří mohou nadále chodit nebo projíždět po turistických cestách a cyklotrasách.

„Na základě zkušeností z minulých let lze konstatovat, že česká veřejnost si na omezení zvykla a většinou je respektuje. Největší problémy působí zahraniční sběrači, kteří podnikají nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice. Fyzickým osobám, které opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun,“ upozornil Radek Drahný.