Jsou už i hřiby

Ale pozor člověk musí mít určitá „tutová" místa! Během, týdne mám vyzkoušeny všechny partie okresu. Od nižších poloh začínají růst hřiby smrkové a hnědé. Objevují se holubinky, lišky, muchomůrky růžovky a šedivky. Stále se nechá nalézt čirůvka májovka. Ve vyšších polohách roste převážně hřib kovář a borový, křemenáč březový a smrkový, objevují se ve velkém množství kozáci.

Z ostatních druhů je zaznamenáno velké množství různých druhů helmovek, rostou jedovaté třepenitky svázčité, na listnatých pařezech opěnka měnlivá, bedle, ryzce, strmělky a jiné druhy. Velice mě tato druhovost překvapuje, poněvadž rostou houby, které nacházím až pozdním letě, nebo na podzim jako například lištičku pomerančovou.

Od jara do zimy

Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis)Představím Vám zmiňovaný druh: Opeňka měnlivá - Kuehneromyces mutabilis

Ten, kdo se naučí určovat a sbírat tuto nápadnou houbu, má vyhráno.

Roste totiž po celý rok, je velice chutná a nesbírá ji téměř nikdo.

Často se totiž může stát, že přijdete do lesa, kde se to doslova hemží houbaři, kteří svádí neúprosné souboje o každý hříbeček či křemenáč v lese. V koších mají sotva na dně, ale starý pařez doslova obsypaný takovou lahůdkou jako je opeňka měnlivá přechází, jakoby se jednalo o jedovatou a bezvýznamnou prašivku.

Omyl!

Je to jedna z našich vůbec nejchutnějších hub, kterou můžeme v lese potkat již od časného jara až do zimy. Jediná její nevýhoda spočívá v nápadné podobnosti s čepičatkou jehličnanovou, která je smrtelně jedovatá. Ale zkušený houbař obě dvě od sebe hravě rozezná.

Opeňka měnlivá roste velmi hojně od března do prosince v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích na pařezech a mrtvých kmenech různých listnáčů, zejména buků a lip. Já ji osobně nacházím nejvíce na bříze a dokonce jeřábu, méně i smrků. Je jedlá, a výborná.

Pozor na rozdíly!
Opeňka měnlivá je podobná větším plodnicím smrtelně jedovaté čepičatky jehličnanové/(Galerina marginata)/, která se liší lehce rýhovaným okrajem klobouku, přitiskle bíle šupinkatým až vláknitým třeněm a moučnou vůní, která opěňce schází.

Jiří Laštůvka „Kudláček"