Brhlík lesní.Po světě hmyzu dnes poprvé v našem fotoseriálu o obyvatelích chrudimských parků zavítáme do ptačí říše. Jedním z jejích tzástupců je i brhlík lesní (Sitta europaea). Je to drobný pěvec, velký asi jako vrabec , který má vlastní čeleď brhlíkovitých. Má výrazný šídlovitý zobák, který používá k vyhledávání hmyzích škůdců pod kůrou stromu. Po kmenech stromu leze velmi často hlavou dolů, což snad jiný náš pěvec neumí. Ke šplhání má dokonale uzpůsobené krátké a silné nohy. Má poměrně nezaměnitelné zbarvení s šedomodrým hřbetem, žlotohnědým bříškem a černou páskou přes oko. Potravu vyhledávají ve škvírách v kůře, nebo těsně pod kůrou. Brhlík hnízdí v hnízdních dutinách, nejčastěji vydlabaných nějakým datlovitým ptákem (nepohrdne ani budkou), nejčastěji ve starých dubech. Pokud je vletový otvor příliš velký, zazdí ho částečně hlínou, aby dovnitř nemohl nikdo větší. Dutinu vystýlá převážně kouskykůry.