Ičervenku obecnou(Erithacus rubecula) můžete nalézt v chrudimských parcích. Je to pták velký téměř jako vrabec domácí. Podobá se lejsku malému, na rozdíl od něj má bílý kořen ocasu a je větší.

Červenka získala své jméno podle červené hrudi a tváří, její ocas je zase tmavě hnědý. Má dlouhé a tenké nohy. Často poskakuje na zemi s poněkud pokleslými křídly. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata mají světle skvrnitá záda a nápadně velké oči.

Zpívá i za teplých a tichých podzimních večerů.Vábení červenky je opakované, kovově znějící žvatlavé „šnikerik“, zpěv je smutný, ozývá se často i před rozedněním a k večeru.Běžně hnízdí v lesích, zejména vlhčích s bohatým křovinatým podrostem, v křovinatých zahradách často v blízkosti vody. Hnízdí v dubnu až červnu dvakrát ročně.

Hnízdo je vystavěno z mechů a suchého listí v prohlubních pod trsy trávy, v zemních děrách nebo v dutinách.Samice snáší 5 - 7 nažloutlých, žlutohnědě skvrnitých vajec, na kterých sedí sama po dobu 14 dnů, a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 12 - 14 dnů.

Živí se hmyzem, pavouky, žížalami, plži, na podzim zobe i bobule, v zimě se vzácně objeví v krmítku.Červenka je tažným ptákem, ojediněle může přezimovat.