I na čížka lesního(Carduelis spinus) můžete narazit v chrudimských parcích. Je to pták velký asi jako sýkora modřínka. Jeho tělo je žlutozelené s dvěma žlutými páskami přes křídlo. Samec má temeno hlavy a bradu černé, samice a mláďata jsou šedohnědá s chybějící černou kresbou na hlavě. V letu se projevuje protaženým „diéé“, zpěv je rychlé cvrlikání „dididliliddei dééé“ často zpívané samečkem za letu s rozmáchlými křídly a rozestřeným ocasem. Hojně hnízdí v jehličnatých lesích a na horách, v době mimo hnízdění se vyskytuje v březových lesích, ovocných zahradách a parcích. Hnízdí v dubnu až červenci dvakrát ročně. Hnízdo je malá tlustostěnná miska ukrytá ve vrcholcích jehličnatých stromů. Samice snáší 4 až 5 bělavých, červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama asi 13 dnů. Mláďata krmí oba rodiče. Živí se hlavně semeny smrku, olše, břízy, v létě i hmyzem. Čížek lesní je částečně tažný pták, k nám přilétají na zimu severské populace.