Ještěrka obecná(Lacerta agilis) je silně ohrožený druh, který obývá suché a slunné stráně, meze i okraje lesů a můžete na ni narazit i v chrudimských parcích. Jsou aktivní za teplých dnů. Velká horka a chladna přečkávají v úkrytu. Je to neobyčejně čilý plaz, který se dovede rychle pohybovat. Loví stejně obratně. Požírá mouchy, pavouky, brouky a červy. U samečků převládá ve zbarvení zelená barva a středem se podélně táhne hnědý pruh. Ve zbarvení samiček převládá hnědá, bříško mají bělošedé. Toto základní zbarvení má však mnoho odchylek. Každá ještěrka obecná má své stálé loviště po řadu let. Je velmi plachá, při sebemenším podezřelém zvuku bleskově zmizí do svých úkrytů. Když se jí útěk nezdaří a je napadena, obětuje ocásek. Některé ocasní obratle mají totiž uprostřed zeslabené a obklopené zvláštními svaly. V určité situaci se tyto svaly prudce smrští a ocas se v zeslabeném místě oddělí. Naroste jí nový, který je o něco kratší než původní a také poněkud jinak zbarvený.Místo páteří je vyztužen druhem pevného vaziva.