Sojka obecná (Garrulus glandarius) je pták velikosti holuba skalního velmi početně zastoupený i v chrudimských parcích. Sojka je načervenale hnědá, má černý vous, černý ocas, bílý kostřec a křídla s bílým políčkem a třpytivě modrým zrcátkem. Samec a samice se navzájem neliší, mladí jedinci jsou tmavší a méně pestře zbarvení. Za letu je nápadná bílá skvrna nad černým ocasem a široká křídla s bílým polem a sytě modrými pírky s černobílými proužky. Létá těžce, vlnovitě a třepotavě, na zemi poskakuje. Projevuje se hlasitým drsným varováním „retč“, často i mňoukavým „hieh“. Sojka je schopna napodobovat řadu ptačích a zvířecích zvuků mňoukavého nebo hvízdavého a skřehotavého charakteru. Dokáže imitovat zamečení kozy, vrzání nenamazaného kolečka trakaře a dokonalým mistrem je ve vytváření skřípavých tónů svého zpěvu. Z jara se živí hmyzem, jinak žaludy, oříšky a bobulemi.