Vrabec domácí (Passer domesticus) je dobře známý pták s výrazně rozlišeným pohlavím. Samec je na čele šedý, na šíji hnědý s černým hrdlem, samice a mláďata mají vršek hlavy matově hnědý a světlé hrdlo. Je to stálý pták. Hlas je hlasité švitoření. Nápadný je tok několika samců u jedné samice. Velmi hojně sídlí v kulturní krajině a je věrným průvodcem člověka. V poslední době však vrabců zejména ve městech ubývá. Hnízdo je větší kupka slámy, stébel a papíru s hlubokou, často zakrytou a peřím vystlanou hnízdní kotlinou a bývá umístěno v různých dutinách v budovách nebo někdy i volně na stromech. Živí se semeny, obilím, poupaty, ovocem i hmyzem. Má rád hlavně rožky při fontáně s holuby.