Je ale spousta těch, kteří brýle opravdu potřebují a volí levnější variantu nákupem v hypermarketech. S tím však nesouhlasí lékaři.

„Vzhledem k finančním možnostem si kupuji brýle v supermarketu. Jsou tam levné a když mi nevyhovují, koupím si nové. Ušetřím peníze i čas říká sedmasedmdesátiletá důchodkyně Milada z Chrudimě.

O zrak své dcery se stará pečlivě třiatřicetiletá maminka Helena. „Dcera má brýle na dálku. K očnímu lékaři chodíme každých půl roku. Obroučky vybíráme tak, aby nebyly drahé a skla používáme z tvrzeného plastu. Bohužel je to nákladná záležitost a pojišťovny moc nepřispívají,“ říká.

Dvaadvacetiletá Jana nosí brýle po celý den a pro lepší pocit má na výběr ze dvou kusů. „Beru je i jako módní doplněk, a proto do obrouček investuji nemalé peníze. Měním je jednou za dva roky.“

Pětačtyřicetiletý Martin si s módními trendy hlavu neláme. „Brýle používám jen na čtení a na práci s počítačem. Obroučky mám už osm let. Měním jen skla. Nechce se mi vyhazovat peníze za předražené brýle,“ krčí rameny.

Na nákupu brýlí se ušetřit dá – dobré je hlídat akce ve větších očních optikách. Ale i ty menší nabízejí lákavé slevy. Třeba oční optika v nemocnici Chrudim nabízí dvacetiprocentní slevu na brýle, když si v den vydání předpisu zákazník vyberete obroučky a skla.

(luco)