„Oficiální otevření první etapy obchvatu je naplánováno na 16. prosince letošního roku," uvedl Vebr.

První část obchvatu města za zhruba 1,5 miliardy korun bude dlouhá 5,5 kilometru a její součástí je mostní estakáda přes řeku Chrudimku. Začíná u Medlešic a vyústí na mimoúrovňové křižovatce u silnice I/17 směřující do Vysokého Mýta. Silnice povede po východní straně Chrudimi mimo zástavbu.

Doprava se zatím vyhne městu vlastně jen zčásti a dál se vrací na městský okruh. Pro zvládnutí přívalu aut bude proto před spuštěním první etapy obchvatu postavena kruhová křižovatka u nemocnice v místě příjezdu od Vlčnova. Další úpravy ve městě budou následovat postupně po otevření obchvatu a budou se týkat především úprav povrchů ulic Pardubická, Palackého nebo Obce Ležáků, které se předpokládají v letech 2016 a 2017.

V další fázi by měl obchvat pokračovat na jih a vyústit za městem Slatiňany. Tato etapa je ve fázi příprav, ŘSD má v současné době připravené návrhy smluv pro jednání s vlastníky o výkupech pozemků, které chce okamžitě zahájit. Podle Vebra by stavba druhé části obchvatu měla být připravena k zahájení v roce 2017.

Řidiči však zdaleka nemají vyhráno. Teprve až silničáři dokončí rozšíření křižovatky u Parama v Pardubicích a druhou část obchvatu Chrudimi, pojede se po silnici I/37 bez výrazných kolon.