V Peci pod Sněžkou bude od pátku jezdit vlek Vysoký svah a vlek v dětském parku Klondike. V sobotu začnou jezdit lanové dráhy na Hnědý vrch a Javor II. Sjezdovky jsou pokryty technickým sněhem, zasněžování stále pokračuje.

Na Javoru přibude nová freestylová sjezdovka asi osm set metrů dlouhá a dva dopady pro megaskoky. Potok u Javoru je letos konečně zakrytý a lyžařská cesta do centra Pece bude osvětlená.

Obecní úřad se „plácl přes kapsu“ a provozovatelům lyžařského areálu na tyto dvě potřebné úpravy přispěl. V Peci mají od letoška také vylepšené technické vybavení lyžařské školy, a to nový dětský vlek a pohyblivý pás.

Skiregion provozující lyžařská střediska na rozmezí západních Krkonoš a Jizerských hor zahajuje sezonu dnes. Sdružuje lyžařská střediska: Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Paseky nad Jizerou, Rejdice, Příchovice.

Ve všech lyžařských areálech lze jezdit na jeden lístek. Snowboardisté mají přístup na všechny sjezdovky a mohou využívat veškeré lanové dráhy a vleky.

V Rokytnici nad Jizerou zatím sněhové a povětrnostní podmínky umožňují pouze spuštění lanové dráhy Horní Domky A1 včetně „přibližováku“. V sobotu začne jezdit dětský vlek Kaprun I a zprovozní sjezdovku 1B a 1C.

Za snížené denní jízdné se bude v Rokytnici lyžovat od osmi ráno do 16 hodin.

LYŽAŘSKÝ SERVIS

Aktuální lyžařský servis.

Rozhoduje počasí

Na Černé hoře u Janských Lázní se už lyžuje, ale možná bude k dispozici delší dráha.

„Situaci upřesníme až v pátek, lyžaři najdou aktuální informaci na našem webu,“ sdělil jednatel Ski areálu Černá hora Petr Hynek.

„Předpokládáme, že by sjezdovka měla být otevřena až dolů ke kabince. Záleží na počasí – síle větru a mrazu.“

Od pátku se dá lyžovat ve Špindlerově Mlýně, a to na Horních Mísečkách a malém „hanku“ ve Svatém Petru. Od soboty se možnost rozšíří, začne jezdit lyžařský vlek Medvědín a lanová dráha Hromovka. Sjízdná bude nová trať Hromovka a propojka po modrém značení do Svatého Petra. Lanovky na Medvědín a ve Sv. Petru začnou jezdit s oficiální sezonou. Zatím platí tzv. „malé jízdné“. Letošní novinkou je předprodej permanentek přes internet.

Snowpark na Benecku nabídne od soboty jednu lanovku a tři sta metrů dlouhý vlek.

Sjezdaři se o víkendu mohou vydat rovněž do Orlických hor.

V Deštném se v pátek bude jezdit na Martě I, a to na červené sjezdovce. „Od soboty zprovozníme také modrou, jen závodní zatím zůstane zavřená. O víkendu už bude vyučovat lyžařská škola,“ sdělil Petr Prouza z deštenského Skicentra.

Rampušák se těší

Ve čtvrtek 17. prosince se rozběhla lanovka v Říčkách. Ještě dnes tam bude možno lyžovat za ceny „malé sezony“. Sněhová děla zatím byla soustředěna zejména na červenou sjezdovku, dnes je chtějí provozovatelé Ski centra přesunout na svah černé, tak řečeného „slalomáku“.
Lyžaři mají pod Zakletým vrchem k dispozici úschovnu, servis, občerstvení a v omezenější míře půjčovnu vybavení.

Od minulé neděle jezdí autobus z Rokytnice v Orlických horách a zpět.

V pátek začíná sezona také v Hlinsku. V provozu bude malá sjezdovka, velkou provozovatelé otevřou možná v sobotu. Na svazích leží 70 centimetrů technického sněhu. Přírodní nenapadl téměř žádný.