„Rozhodovat se bude na listopadovém zasedání rady, záleží na členech výboru. Harmonogram se několikrát měnil, stejně tak jednou jim bylo vyhověno a termín byl posunut. Z našeho pohledu je asi velmi málo pravděpodobné, že by došlo ke schválení této žádosti," řekla Špryňarová.

Možná skromnější

Ať už to s dotací dopadne jakkoliv, stále platí, že sdružení Boii chce skanzen dokončit. „S pomocí sponzorů a brigádníků bychom měli vše zvládnout, byť třeba v menším než původně zamýšleném rozsahu," poznamenal Lukáš Blažek ze sdružení Boii.

Na pomoc sponzorů či brigádníků se ostatně projekt mohl spolehnou i doposud. Třeba při zajišťování sprašové zeminy a její aplikaci do obvodových stěn keltských příbytků. „Teď by nám mohl pomoci kdokoliv, kdo by nám poskytl funkční míchačku na těsto. Klidně by to mohl být i nějaký starší stroj. Chtěli bychom ho na stavbě využít pro míchání sprašové hlíny s vodou," připomněl Lukáš Blažek.

Firma mimo provoz

Výběrové řízení na stavbu keltského archeoskanzenu vyhrála společnost ABK Pardubice, která v předminulém týdnu sama navrhla soudu, aby vyhlásil insolvenční řízení. Firma dluží více než dvěma stům věřitelům, protože má obstavené účty finančním úřadem a nemůže platit faktury.

„Naše firma je v současné době totálně paralyzována ze strany Finančního úřadu pro Pardubický kraj zajišťovacími příkazy ve výši 105 milionů korun, kterými úřad zajišťuje zatím nevyměřenou daň. Jsou zdůvodněny absurdními fakty, že činnost naší firmy nemá ekonomické opodstatnění a že je naše finanční situace špatná," uvedl před časem předseda představenstva Jiří Abraham.

Smůla v patách

Projekt keltské vesnice začalo sdružení připravovat v roce 2002. V polovině roku 2011 zahájilo stavbu. V říjnu ji však zastavilo, protože tendr byl kvůli nedostatkům neplatný. Kvůli průtahům sdružení přišlo o část dotace, z původních 11 milionů korun může ještě dostat 7,9 milionu korun. Pokud však nezíská víc času a do konce roku archeopark nedokončí, dotace nebude mít žádné.

Poskytovatel dotace už prodloužil sdružení lhůtu z loňského roku do konce toho letošního. Celkové náklady se odhadovaly na 24 milionů korun. Firma ABK Pardubice vyhrála tendr na dostavbu nedokončeného skanzenu s částkou přibližně 14 milionů korun. Stavba byla obnovena po více než dvou letech letos v létě, záhy ale dělníci keltskou vesnici opustili, protože se firma ocitla ve finančních potížích.

Původní projekt keltské vesnice počítá se šesti dvorci, celkový počet budov má být třicet šest. Každý dvorec mají tvořit obytná, řemeslná a hospodářská stavení, jež vycházejí z archeologických nálezů z Česka i Evropy. Inspirací bylo i keltské oppidum u Českých Lhotic, jediné ve východních Čechách.