Program byl připomínkou tradice pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Muzeum ho připravuje ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě, díky čemuž se mohli všichni zájemci na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor.

Od 10 do 15 hodin mohli příchozí ochutnávat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů. „Recepty jsme získali od vesnických hospodyněk. Ochutnat bylo možné například krupičník, placky, šišky, lepenici, patro a další. Navíc však bylo možné okusit různé odrůdy brambor od předního českého pěstitele a přesvědčit se o tom, jaký je mezi bramborami rozdíl,“ dodala etnografka SLS Vysočina Ilona Vojancová.

Přímo na místě bylo možné brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče byla připravena malá dílna, v níž si mohli zhotovit hračku z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. Nechyběl ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. K dobré náladě přispěli svými písničkami harmonikáři ze Zpívajících heligonek z Pardubic.

V prodejně s upomínkovými předměty byla k dostání brožurka s recepty na tradiční bramborové dobroty a speciální jídla navařila i Hospoda Na Vejměnku v areálu muzea. Návštěvníkům byly samozřejmě přístupné i všechny roubenky. Před jednou z nich mohli obdivovat řemeslnou zručnost a fantazii veselokopeckého dráteníka Mirka Hejduka.