Program je připomínkou tradice pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Muzeum ho připravuje ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě, díky tomu se mohou všichni zájemci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor.

Od 10 do 15 hodin mohou návštěvníci ochutnávat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů. „Recepty jsme získali od vesnických hospodyněk. Ochutnat bude možné například krupičník, placky, šišky, lepenici, patro a další. Navíc však bude možné okusit různé odrůdy brambor od předního českého pěstitele,“ dodává etnografka SLS Vysočina Ilona Vojancová.

Přímo na místě bude možné brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá dílna, v níž si budou moci zhotovit hračku z brambor. Pamatujete, jak chutnají brambory pečené v popelu? Zítra si to připomenete.