„Ano, objevovali se tam i přes zákaz. Ale to neznamená, že bychom přestali skatepark navštěvovat. Naopak – naše kontroly se zaměří na dodržování provozního řádu, především prvků bezpečnosti a také pořádku v areálu. Zatím se mládež chová dobře, odpadky se nepovalovaly na zemi, vše bylo v pořádku,“ říká vrchní strážník Městské policie v Chrudimi Lukáš Dvořák.

Velkou diskuzi vzbudila zpráva z radnice o zpoplatnění vstupu do nového skateparku. Za den je to desetikoruna, za měsíc padesát korun a roční permanentka vyjde na tři stovky.

Komentář Kamila Dubského
KOMENTÁŘ: Ještě že ten hospic není Kušty...

„Je smutné, že nás nejdřív stát oškube na daních a pak ještě musíme platit aby jsme mohli do skateparku. Ještě že budou volby,“ komentuje nová pravidla jeden z diskutujících. A další se přidává: „To si děláte srandu…za chvilku budete chtít zpoplatnit i dětská hřiště a klouzačky?“

Jsou ale i pochvalné reakce: „300 Kč ročně vám přijde hodně? 50 Kč měsíčně taky? Na huleni peníze máte, ale pár korun pro úzkou skupinu lidí, na kterou se z daní složila drtivá většina občanů města, se vám dát nechce. Banda nevděčnych parchantu jste. Ještě si budete stěžovat.“

Nebo: „Co tu brečíte? Když nechcete obětovat padíka na měsíc, tak si jezděte doma na zahradě nebo v obýváku.“

Sami uživatelé se za vstupné přimlouvali

Chrudimský místostarosta Ale Nunvář má pro zavedení vstupného jasné vysvětlení. Jde totiž o úsporu 1,2 milionu korun na investičních nákladech. „Díky odvodu DPH z výnosů vstupného není třeba platit DPH z ceny stavby, která činí šest milionů korun. Výnos ze vstupného bude použit na úklid a obnovu inventáře,“ upřesňuje Nunvář.

Ilustrační foto.
Volební komise jsou sestaveny, zřejmě se rouškám nevyhnou

Sami skejťaci a bikeři se podle jeho slov přimlouvali za zavedení vstupného, které společně s provozním řádem reguluje obsazenost sportoviště. „Bude méně střetů a úrazů Ze stejného důvodu musí mít děti s sebou dospělý doprovod. Skatepark prostě nelze brát jako dětské hřiště – jde o sportoviště extrémních sportů,“ zdůrazňuje místostarosta.

Vybavení starého skateparku vniveč nepřijde. Když se o něm na facebooku zmínil chrudimský starosta František Pilný, vzbudilo to velký zájem okolních obcí. „Byli jsme první, tak snad vybavení získáme. Ještě ale záleží na schválení chrudimské rady nebo zastupitelstva,“ uvedl starosta Prosetína Michal Vychroň. Rampy a další „skejťácké“ prvky by našly využití u místní pošty, kterou si vytipovali místní žáci v rámci celostátního projektu Mladí ladí D-Dur. Pro další vybavení už má obec vytipovaná další místa.