Novému chrudimskému skateparku na louce mezi Tescem a řekou už nestojí v cestě ani křeček polní, který tam měl údajně žít a jenž je chráněný. Průzkum jeho výskytu v lokalitě trval od jara, místo něj tam byl nalezen pouze ježek.

V lokalitě bylo sedm zemních nor, ale nejspíš už nebyly obydlené. Odborníci kolem rozmístili pasti, které uloví zvíře a neublíží mu. Kolem rozsypali také takzvaná písková lože, která zachycují zvířecí stopy.

„Informace o výskytu křečka se nepotvrdily, odborníci tam odchytili pouze jednoho ježka východního. Kdyby křeček v lokalitě žil, měli bychom povinnost ho přestěhovat na jiné vhodné místo,“ uvedl starosta Chrudimi František Pilný.

Nový skatepark, který nahradí dosavadní na protějším břehu u zimního stadionu, bude v záplavovém území a radnice proto musela získat povolení odboru životního prostředí a Povodí Labe. Sportoviště bude mít rozlohu 1500 metrů čtverečních. Rampy a pojezdné plochy budou betonové. Překážky mají být propojené do sekcí. Jejich obtížnost bude stupňována.

Sjezd a parkoviště

Starý skatepark leží v místě plánovaného sjezdu z městského okruhu ke sportovištím, dnes k nim řidiči musí zajíždět velkou oklikou přes frekventované sídliště.

Na části uvolněného prostoru se radnice chystá postavit také parkoviště právě pro návštěvníky sportovišť. K nim vedle zimního stadionu patří sousední koupaliště a krytý bazén. Silnice i parkoviště by se měly začít stavět příští rok.

Lughnasad se slaví déle
Lughnasad se slaví déle