Slatiňanští Junáci ve spolupráci místní tělovýchovnou jednotou Sokol pořádají v areálu Sokolovny druhý ročník benefiční akce s názvem Den pro Afriku. Ta se koná v rámci celostátní sbírky „Postavme školu v Africe".

Program začne od jedné hodině odpoledne a úvodní část bude věnovaná především dětem, pro které si pořadatelé připravili africké dílničky a dokonce také divadelní představení. Ti aktivnější se budou moci vydovádět v připraveném skákacím hradu.

Ani ucho milovníků hudby nezůstane bez příjemného požitku, neboť během odpoledne a hlavně večer na podiu vystoupí hned pět kapel. Atmosféru širých plání Afriky navodí soubor Kiesse Nzamba, své umění předvedou i kapely Daydreams, Avotode, Hradní svícen a L 159.

Společenský dům v Tyršově ulici bude zatím po celý víkend vonět houbami. Aby ne, město Slatiňany tu ve spolupráci se Správou CHKO Železné hory pořádá v sobotu i neděli tradiční výstavu hub, která se návštěvníkům otevře vždy od 9:00 do 18:00 hodin.

Na expozici bude také navazovat nedělní mykologická vycházku do lesů na Podhůře. Sraz účastníků je plánovaný na devátou hodinu ráno u vodárny na Monaku. Expedici povedou Pavel Brůžek a Václav Kobera, kteří představí všechny objevené jedlé i nejedlé houby.