V chrudimské Mateřské škole (MŠ) Dr. Malíka mají novou vzduchotechniku, v MŠ Strojařů se děti mohou těšit na nový výtvarný kout ve třídě a na novou přípravnou kuchyňku. V MŠ Svatopluka Čecha je mimo jiné hotova výměna původních oken směrem do zahrady a podlah ve dvou třídách. V MŠ U Stadionu byla dokončena rekonstrukce sociálního zařízení pro nejmenší děti.

„V objektu MŠ Sladkovského došlo k opravě omítek horní třídy a ložnice. Při této příležitosti se rovněž vyměnily rozvody elektroinstalace a osvětlení a snížil se strop sádrokartonovým podhledem,“ vysvětlil vedoucí chrudimského odboru investic Petr Pecina. 

OPRAVA KUCHYNĚ
I v základních školách (ZŠ) se celé prázdniny pracovalo. „Největší akcí byla rekonstrukce kuchyně v ZŠ U Stadionu. Tady se ovšem stavební činnost ještě nezastavila, ale přesunula se před objekt, kde probíhá kompletní zateplení objektu,“ dodal starosta města Petr Řezníček. 
V ZŠ Dr. Malíka se rekonstruovalo a rozšiřovalo sociální zařízení u tělocvičen a v učebním pavilonu.

Také v krajském městě došlo k modernizacím. Rekonstrukce stravovacího provozu v MŠ v Rosicích nad Labem vyšla na zhruba pět milionů korun. Další velkou akcí letošního roku byla rekonstrukce kuchyně v ZŠ Erno Košťála, na kterou bylo vyčleněno 13,5 milionu korun, nebo přestavba kuchyně v MŠ Odborářů za 3,5 milionu korun. „Školy tyto investice potřebují, řada z nich byla postavena v 60. a 70. letech minulého století,“ řekl primátor města Pardubic Martin Charvát. 

PŘIBYLA NOVÁ LŮŽKA
Rozsáhlou úpravou prošel také domov mládeže v Rožkově ulici. Rozšířil se počet lůžek a změnily se i stávající prostory domova. Rekonstrukce zahrnula úpravu elektroinstalace, osvětlení pokojů, výmalbu a novou podlahovou krytinu, do pokojů byl pořízen nový nábytek. 

Oprav se dočkají i pardubická školská sportoviště, město chce rekonstruovat dvě hřiště za rok. Mezi prvními školami, které se oprav dočkají, je ZŠ Závodu míru. Nově budou tyto areály sloužit i veřejnosti. 

DESÍTKY NOVÝCH DVEŘÍ
Na Orlickoústecku se dočkalo rekonstrukce sociální zařízení tělocvičny lanškrounského gymnázia. Osmatřicet nových dveří otevírají žáci ZŠ Dobrovského v Lanškrouně a žáci nedaleké ZŠ Smetanova chodí po opravených podlahách. Dělníci o prázdninách mířili i do mýtských škol. Kromě opravy a ošetření krovu na prvním stupni ZŠ Javornického tu dělníci zrestaurovali vchodové dveře a portál na druhé školní budově. Také byla vyměněna okna ve třech patrech v domově mládeže. „Ušetří nám to teplo i peníze. Ve speciální základní škole jsme v další etapě přestavěli WC pro imobilní žáky a v ZŠ Jiráskova opravili vjezd do dvora,“ doplnil starosta Vysokého Mýta František Jiraský. 

Ani na Svitavsku se nezahálelo. Rekonstrukce se například dočkaly prostory kuchyně na svitavském gymnáziu a došlo i na opravu střechy gymnázia v Jevíčku. Na domově mládeže Středního odborného učiliště Svitavy byly zatepleny obvodové zdi i plochá část střechy.