Odhadované náklady se pohybují ve výši 24 milionů korun a Skutči by s financováním měl výraznou, až pětaosmdesátiprocentní, měrou pomoci Integrovaný regionální operační program.

„Naše jednotka dobrovolných hasičů se pohybuje na hranici profesionality a průměrně vyjíždí k sedmdesáti událostem ročně. Její zázemí je už nevyhovující," říká starosta Bezděk.

Stávající zbrojnice postupně vznikla spojením dvou objektů, které se postupně upravovaly a dostavovaly – například bylo třeba udělat nové podlahy, neboť se výrazně zvedla tonáž hasičských aut.

TÍSNÍCÍ SE KNIHY

Obdobné plány má vedení města také s místní knihovnou. Ta se nachází v prostorách, které volají po rozšíření. Zastupitelé proto již posvětili odkup sousedního domu, a to za milion šest set tisíc korun. Podle slov starosty Bezděka nyní město čeká na vhodný dotační titul, který by s rekonstrukcí mohl pomoci.

Projekt totiž počítá s přestěhováním knihovny do náhradních prostor a poté by se oba domy zbouraly, aby na jejich místě mohl vyrůst nový objekt, ve kterém by knihy našly důstojné místo. Zároveň by nová stavba mohla výrazně ulevit také motoristům.

V podzemí a okolí knihovny totiž podle stávajícího plánu na rekonstrukci vznikne až dvacet nových parkovacích míst, které by výrazně ulevily nyní velmi přeplněnému skutečskému náměstí.