Pokud by Skuteč se svou snahou uspěla, nemuseli by lidé například kvůli vyřízení nového občanského průkazu jezdit až do třicet kilometrů vzdálené Chrudimi.

„Já v Chrudimi pracuji, takže si dovedu běhání po úřadech obstarat celkem dobře. Ale je jasné, že pro mnoho mých sousedů by byla cesta do pár kilometrů vzdálené Skutče mnohem pohodlnější," uvedl například obyvatel Luže Jiří Richter.

Povýšení Skutče do skupiny úřadů, kam v okrese patří i Hlinsko, by prospělo také tisícům dalších lidí z Prosečska, Skutečska a jiných míst na východě okresu.

Věc však nebude tak jednoduchá, byť platí, že poslanci proti změně příslušného zákona nejsou. „Já tu snahu chápu a podporuji," říká poslanec David Kasal (ANO). Proti není ani poslanec Jan Chvojka (ČSSD), jehož ostatní určili jako jakéhosi „styčného důstojníka" pro další jednání s ministerstvem vnitra. To je totiž řízeno právě poslancovou vládní stranou.

„Argumenty pro zřízení ORP ve Skutči dávají smysl. Stejně tak je ale zřejmé, že jen zřízení příslušných pracovišť by stálo hodně peněz, řekněme několik milionů korun. V případě samotné Skutče by to asi nemusel být tak velký problém, ale ministerstvo vnitra se obává, aby poté nenastal jakýsi dominový efekt, kdy se začnou hlásit o stejnou věc také další města v zemi," říká poslanec Chvojka. „A jsou tu i další otázky. Nevíme například, kde vzít všechny ty kvalifikované a zkušené úředníky, kteří by měli agendu ve Skutči na starosti," dodává poslanec. Výsledek úsilí Skutečských podle něj nelze předjímat. Je prý ale jasné, že proces nebude dotažen až ke změně příslušného zákona v období několika málo měsíců.