Program začal už ráno v ručních dílnách, do kterých se přišly podívat děti z místních základních škol. Odpoledne vystoupil pěvecký sbor klientů SeniorCentra Skuteč, které vystřídala Šeucovská muzika.

Pohodu kazil jen protivný a velmi vytrvalý déšť. Slavícím však nijak nevadil. „Je to tu moc pěkné. Dali si s tím práci. A deštěm si nebudeme kazit náladu, teď oslavujeme," řekl jeden z klientů centra Karel Svoboda.

Trnitá cesta

Zřizovatelem centra je město Skuteč. Na počátku jeho dnes kulaté historie stál tehdejší i nynější starosta města Pavel Novotný. „Bylo dobrodružství, získat  pozemky a pak skoro tři roky přesvědčovat ministerstvo práce a sociálních věcí, aby výstavbu SeniorCentra umožnilo. Dělo se to v době, kdy v okrese Chrudim byl nejmenší počet lůžek v domovech důchodců v celé České republice," vzpomínal starosta.

V momentě, kdy stavba centra byla povolená, se však objevily další změny a úpravy. Původně měl domov důchodců stát v místě současného gymnázia, ale starosta přišel s nápadem, že postaví domov na zelené louce a za stejné náklady.

Úpravy však nebraly konce, jak se k nim Pavel Novotný přiznal: „Tři měsíce před dokončením jsme změnili systém vytápění. Pod centrem je nyní třicet osm vrtů tepelného čerpadla. Na poslední chvíli jsme také změnili počet lůžek. Z původních šedesáti jsme jednoduchou stavební úpravou udělali osmdesát. Tím se snížily provozní náklady a SeniorCentrum Skuteč je nyní jedním z nejlépe ekonomicky fungujícím domovem v pardubickém kraji."

Pomoc od všech

SeniorCentrum má nyní podle ředitele Josefa Tumpacha kapacitu 140 klientů, o které se stará 90 zaměstnanců. „Jsem rád, že před lety Skuteč podepsala schvalovací listinu. Dům funguje a své opodstatnění historicky prokázal," řekl Josef Tumpach.

Nápad na velkou oslavu jubilea přišel od samotného ředitele, který v centru působí od jeho založení. Celá akce včetně občerstvení stála zhruba padesát tisíc korun.

„Oslavy by se nemohly uskutečnit bez podpory kraje, zřizovatele a spousty drobných dárců. Dali jsme si za cíl, že to nebude stát z našich provozních nákladů ani korunu. Jakákoliv společenská akce je pro klienty důležitá, protože jakmile začne člověk v tomto věku ležet, už nevstane," dodal ředitel.   Lukáš Vaníček

Oslavy desátého výročí založení senior centra ve Skutči